Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az értéktőzsdék viharos gyorsasággal kerültek medvepiaci szakaszba tavasszal, azaz a februári csúcsokhoz képest rekord rövidségű idő alatt érte el a zuhanás mértéke a 20 százalékot párhuzamosan azzal, ahogy a koronavírus-járvány és a terjedését akadályozó intézkedések pánikot okoztak a befektetők körében. A március 23-i mélypontokról azonban hasonló gyorsasággal lőttek ki az indexek és újra az év eleji csúcsok felé menetelnek.

A New York-i értéktőzsdén (NYSE) és az elektronikus részvénykereskedelmi rendszerben, a Nasdaq-piacon jegyzett ötszáz legnagyobb tőkeértékű amerikai vállalat árfolyamának változását tükröző index, az S&P 500-as mutató 23 kereskedési nap alatt 34 százalékkal csökkent, de a fiskális és monetáris támogatásnak köszönhetően mostanra már csak 10 százalékkal marad el értéke a februári rekordoktól.

Az IMF csütörtökön közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében rámutatott, hogy a pénzpiacok optimizmusa és a világgazdasági helyzet alakulása nem áll egymással összhangban. Ez pedig növeli a veszélyét a kockázatos eszközök árkorrekciójának - hangsúlyozták a valutaalap elemzői, hozzátéve, hogy számos részvénytőzsdén és vállalatikötvény-piacon a túlértékeltség jelei mutatkoznak.

Korrekciót válthat ki a korábban vártnál mélyebb és hosszabb recesszió, a járvány második hulláma és a terjedését fékező intézkedések visszaállítása, vagy a kereskedelmi feszültségek fellángolása. Ronthatja a befektetők hangulatát az is, ha a növekvő gazdasági egyenlőtlenségek hatására tovább szélesedik a globális társadalmi elégedetlenség - hangoztatta a valutaalap, amely arra is figyelmeztetett, hogy a vállalatoknak a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított adósságállománya történelmi magasságokba emelkedett, miközben a háztartások eladósodottsága is nőtt.

Ez azt jelenti, hogy számos gazdaság magas adósságszintről indul neki egy rendkívül meredek gazdasági lassulásnak. A bankok nagyobb likviditással és tőketartalékkal rendelkeztek a válság kirobbanásakor, rugalmas reagálási képességüket csődök teszik próbára - mutattak rá az elemzők.

A figyelmeztetés egy nappal azután hangzott el, hogy az IMF tovább rontotta idei és jövő évi gazdasági előrejelzését. A valutaalap arra számít, hogy idén 4,9 százalékkal csökken a világgazdaság teljesítménye, jövőre viszont 5,4 százalékkal növekedhet. Áprilisban még az idei évre 3 százalékos visszaesést, a jövő évre pedig 5,8 százalékos növekedést prognosztizáltak az elemzők.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!