Rendkívül optimista jövőképpel fogadta a Fonds professionell című magazin az alapvetően privátbankároknak és befektetési tanácsadóknak szóló konferenciáján résztvevőket a Deustche Asset & Wealth Management szakértője Bécsben. Az eseményen több tucat vagyonkezelő, alapkezelő cég mutatja be termékeit az érdeklődőknek, s az előadásokon a privátbankárok és tanácsadók szedhetik össze a befektetési termékek értékesítéséhez kapcsolódó aktuális háttértudást.

Így könnyen lehet, hogy az itt elhangzottakat számos privátbankár és befektetési tanácsadó fogja majd közvetíteni ügyfelei részére, amikor különböző befektetési termékeket próbálnak értékesíteni (legalábbis a német nyelvterületen). Ez alapján -  kis túlzással - az idei üzenet ez: mindent venni kell, ami részvény. Asoka Wöhrmann, a Deutsche Asset & Wealth Management szakértője szerint minden feltétel adott hozzá, hogy a globális részvények jól teljesítsenek idén is, s ezen belül is a fejlett országok részvénypiacai lehetnek a nyerők.

Dübörgő Amerika

Szerinte Amerika és Európai is pozitív sztori, a számok hiába mások. Az Egyesült Államokban idén ugyanis már 3 százalék felett lehet a gazdasági növekedés, a munkanélküliség viszont a Fed által kitűzött cél közelébe csökkent. Az ingatlanárak emelkedésnek indultak, s ez már nem csak egy-egy nagyváros körzetében, hanem sokkal szélesebb régiókra jellemző az Egyesült Államokban.

A fogyasztói bizalom emelkedik, s az amerikaiak, akik a válság hatására a korábbiaknál sokkal többet takarítottak meg, most végre ismét költeni kezdtek, s ez tovább pörgetheti az amerikai gazdaságot. Jól mutatja a fogyasztók viselkedését az újautó-értékesítések tendenciája. Tavaly az Egyesült Államokban jelentősen nőttek az SUV-k, és a nagy értékű luxusautók eladásai, miközben a kisebb, energiatakarékosabb autóké (például a Smarté) csökkent.

Wöhrmann szerint segítheti az amerikai gazdaságot a növekvő belföldi olajtermelés is, ez az olcsóbb belföldi energián keresztül kompetitív előnyt biztosíthat a világ legnagyobb gazdasága számára.

Európa se kutya

Európában nem a hatalmas növekedés, hanem a fordulat lehet a sztori. Wöhrmann szerint - s több felmérés szerint a befektetési szakértők többsége is ebben hisz - a növekedési fordulat megtörtént az európai gazdaságban. A várakozások szerint idén már nem csak a német, de a spanyol, olasz és portugál gazdaság is pozitív növekedési adatokat tud majd produkálni. A fizetési mérlegek egyensúlya is jelentősen javult, erre kiváló példa Spanyolország. A 2008-ban kirobbant válságot alaposan megsínylő ország mára nettó tőkeexportőrré vált.

A szakértő rámutatott, 2014-ben esély van arra, hogy az eurózóna átlagos államháztartási hiánya a a maastrichti kritériumokban szereplő 3 százalékos szint alá süllyedjen. A piac bizalma erősödött az eurózóna iránt, s ezt csak fokozhatja a készülő bankunió, amely a töredezett európai pénzügyi rendszer helyett egy erős, egységes szektor képét vetíti előre - tette hozzá.

Ennek fényében érdemes lehet európai részvényeket vásárolni, még akkor is, ha azok sokat emelkedtek. Eddig ugyanis az európai részvények lemaradók voltak az amerikaiakhoz képest, s átlagos értékeltségük különböző mutatók alapján az elmúlt időszak emelkedését követően még csak most tért vissza a hosszútávú átlaghoz.

Államkötvények? Na, azt ne

A szakértő nem vár ugyan nagy vérfürdőt az amerikai és a német államkötvények piacán, azonban kevés okot lát arra, hogy miért is kéne ezekbe fektetni. A hosszabb lejáratú államkötvények hozama annyira alacsony, hogy az várhatóan csak - hosszabb időtávon persze - negatív reálhozamot tud biztosítani vásárlói számára.

A nagy kötvényáresés viszont elmaradhat. A nagy jegybankok ugyanis várhatóan fenntartják a zéró kamat politikáját, még hosszú ideig. Inflációs nyomás ugyanis nincs, s nem szeretnék megkockáztatni a hozamemelkedés negatív reálgazdasági hatásait. Úgy véli, a jegybankok által biztosított extra likviditás is még sokáig a rendszerben maradhat. Azt, hogy a nulla kamat politikája nem annyira veszélyes, szerinte jól mutatja Japán esete, ahol a kamatok már 140 hónapja ezen a szinten állnak, inflációs nyomás nélkül.

Ezzel szemben érdemes lehet európai vállalati kötvényeket vásárolni, ezek hozamfelára kisebb megingásoktól eltekintve viszonylag stabil az államkötvényekéhez mérten. Itt viszont fontos a kibocsátók megválogatása, s a vásárlás időzítése sem mindegy. Jó döntés lehet még a perifériás országok magasabb hozamú kötvényeinek vásárlása is.

Feltörekvő piacok

A feltörekvő piacokkal kapcsolatban a jól ismert szlogen hangzott csak el. Nem kell azokat elfelejteni, mert jó lehetőségeket kínálnak, azonban alaposan szelektálni kell közöttük. Jól mutatja ezt a török líra, az argentin peso és az ukrán hrivnya elmúlt hónapokban bemutatott teljesítménye.

A nagyobb devizák közül a dollárral kapcsolatban volt a leginkább optimista Wöhmann. Nem csak az euróval szembeni árfolyamában, de vásárlóerő paritás alapon is olyan szintre ért a főbb devizákhoz képest, ahonnan az elmúlt években rendszerint erősödésnek indult. A japán jent viszont egyáltalán nem tartotta jó befektetési ötletnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!