BUX
38240

Óvatosabbá váltak a piacok

A szilvesztert követő eufória után elkezdtek kijózanodni a piacok, a befektetők többsége úgy érezte, hogy kissé előreszaladhattak az árfolyamok az amerikai megállapodás utáni megkönnyebbülésben.

Kasnyik Márton, 2013. január 3. csütörtök, 19:20

Néhány nappal a megállapodás után a piac az újabb akadályokra figyel − kérdés például, hogy a márciusi adósságplafon- és kiadáscsökkentési egyezkedés mennyire haladhat eredményesen, és az új alku (ha egyáltalán lesz) mennyit ront az amerikai gazdaság növekedési kilátásain. Ezek a kockázatok a most következő hetekben tovább borzolhatják a befektetők kedélyét.

Az európai részvénypiacokon ennek megfelelően visszafogott volt a hangulat, egyedül a londoni FTSE 100 emelkedett és az is csak 0,3 százalékot − eközben a frankfurti DAX és a párizsi CAC−40 éppen ennyit esett a szerdai záráshoz képest. A madridi IBEX−35 fél százalékot esett, a milánói FTSE MiB-nek viszont minimális emelkedésre tellett. A hetet eddig uraló rally nagy nyertesei − így a bankok, a nyersanyagtermelők és a ciklikus iparágak cégei − jellemzően gyengültek az egész kontinensen, a többi szektor pedig inkább stagnált.

A zürichi tőzsde viszont hosszú szünet után csak most nyitott ki, aminek köszönhetően a UBS 4,1 százalékos plusszal zárt. A BP 2,4 százalékot erősödött arra a pletykára, miszerint a közeljövőben megállapodhat a korábbi mexikói-öbölbeli partnerével, a Transoceannel (ez utóbbi lapzártánk idején közel 8 százalékos pluszban állt).

Az Egyesült Államok tőzsdéi mínuszban nyitottak, de lapzártánkig éppen hogy visszamásztak nullába: az S&P−500, a Dow Jones ipari átlaga és a Nasdaq egyaránt minimális emelkedésnél tartott. A Bill Ackman hedgefund-menedzser által shortolt multilevelmarketing-cég, a Herbalife közel tíz százalékot emelkedett, talán azt pletykálják a Wall Streeten, hogy a cég mégsem piramisjátékos.