Óvatosan egy nehéz nap után

Hajszálnyi pluszban vannak a vezető európai tőzsdeindexek a pozitív nyitás után, érezhető többletet csak a CAC 40 mutatott 0,39 százalékkal. A fel-le kanyargó BUX 0,63 százalékos pluszban volt nem sokkal egy óra előtt, a blue chipek közül a legjobban az OTP áll, 1,34 százalékos plusszal.
NAPI Online, 2006. augusztus 11. péntek, 13:02
Fotó:

A Richter 0,95 százalékos, a Mol 0,23 százalékos, a MTelekom 0,12 százalékos többletet tud felmutatni.

Beépült egy brit ügynök abba a csoportba, amely a tegnap leleplezett terrorakcióra készült - jelentette Londonból a CNN. A merénylet kitervelői egyidőben akartak felrobbantani több Nagy-Britanniából az USA-ba tartó repülőgépet, egyes értesülések szerint a közeli napokra tervezték az akciót. A brit és pakisztáni hatóságok együttműködésével meghiúsított terv kapcsán eddig 24 embert tartóztattak le Nagy-Britanniában; a december óta megfigyelés alá vett letartóztatottak között van egy iszlám szociális munkás is, valamint a londoni Heathrow repülőtér egy alkalmazottja, akinek szabad bejárása volt a repülőtér egész területére.
Amerikai források szerint a merénylők egy sportitalba keverve vitték volna a gép fedélzetére a gél állagú robbanóanyagot, melyet az öngyilkos merénylők mobiltelefon vagy MP3-lejátszó segítségével robbantottak volna fel.
Két gyanúsított mártíromságukat deklaráló felvételeket hagyott hátra - közölték a brit nyomozáshoz közel álló források.
A Bank of England időközben befagyasztotta az őrizetbe vettek bankbetétjeit.

Kibírja a világpiac, hogy a korábbinál kevesebb nyersolaj érkezik az alaszkai és a nigériai olajmezőkről - állítja a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA). A két forrásból származó kínálat napi egymillió barrellel csökkent, de ez szaúd-arábai többletexportból, az USA stratégiai készleteiből, valamint a finomítók tartalékaiból kompenzálható.
Az IEA arra is felhívja a figyelmet, hogy az árakat befolyásoló bizonytalansági tényezők, köztük a delelőjére hágó hurrikánszezon, továbbra is élnek, és ezek tükrében igencsak szűknek mondhatók a világ felhalmozott olajkészletei.


A Malév Zrt. felső vezetői, az igazgatóság és a felügyelő bizottság tagjai - kivéve a dolgozói képviselőket - a napokban írták alá azt a nyilatkozat, miszerint sem közvetve, sem közvetlenül nem kívánnak tulajdont szerezni a magyar nemzeti légitársaságban - nyilatkozta az MTI-nek Gönci János a Malév vezérigazgatója.
A vezérigazgató cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy általa alapított vállalkozás részt venne a Malév privatizációs pályázatán és ezért az ősszel lemondana vezérigazgatói tisztségéről. A privatizációs szervezethez eljuttatott nyilatkozatot az ÁPV által delegált tisztségviselők is aláírták - tájékoztatott Oravecz Péter az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) kommunikációs vezetője. A Népszabadság július végén arról írt, hogy meg nem erősített hírek szerint Gönci János az elmúlt hónapokban sikerrel toborzott össze egy magyar és külföldi befektetőkből álló konzorciumot, amely indulni kíván a cég privatizációs pályázatán.


Közel a háromszorosára nőtt a cseh folyó fizetési mérleg hiánya júniusban - derül ki a cseh jegybank által közzétett adatokból.
A deficit 27 milliárd koronát tett ki (1,24 milliárd dollár), szemben az egy hónappal korábbi 9,5 milliárddal; a rekordhiány oka elsősorban az, hogy a külföldi befektetők rekordmennyiségű profitot repatriáltak osztalék formájában. A jegybank hangsúlyozta, hogy az osztalékfizetés zöme cseh koronában történt. A korona árfolyama a jelentés után egyből újabb rekordot ért el, a 27,955-ös szintre emelkedett az euróval szemben.


Az elmúlt év júliusához viszonyítva 3,0 százalékkal növekedtek az árak Magyarországon, szemben a júniusi 2,8 százalékos és a 2006 első hét hónapjában regisztrált átlagosan 2,6 százalékos inflációval. A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa 2,93 százalék volt.
Az infláció ezzel elérte idei legmagasabb szintjét, az emelkedés főleg az üzemanyagáraknak és a nem szezonális élelmiszereknek tudható be. Az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,2 százalék volt az idei év hetedik hónapjában - derül ki a KSH adataiból.
A maginfláció év/éves összehasonlításban 1,9 százalék volt - szemben a júniusi 1,3 százalékkal - , míg egy hónap alatt 0,5 százalékot mutatott (utóbbiban nincsenek benne például a nem feldolgozott élelmiszerek, a háztartási energia, a járműüzemanyagok, az idényáras termékek, a TB álal támogatott gyógyszerek és a hatósági áras szolgáltatások).
A kormány várakozásai szerint decemberre 5,5 százalék lehet az infláció és 2007 elején még tovább nőhet a már bejelentett adó- és energiaárdöntések miatt.


Csaknem hat éve nem látott mértékben nőtt a francia GDP a második negyedévben - derül ki a francia statisztikai hivatal előzetes adataiból. Az INSEE becslése szerint az eurózóna második legnagyobb gazdaság 1,1-1,2 százalékkal bővült az előzőhöz képest, ennél nagyobb arányra utoljára 2000 negyedik negyedévében volt példa. A Bloomberg elemzői konszenzusa 0,7 százalék volt az első negyedév 0,5 százalékos adata után.


Az olasz GDP 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben, kissé elmaradva mind a várakozásoktól, mind a meglepetésre 0,7 százalékos növekedést produkáló első negyedévtől. Éves összevetésben 1,5 százalékkal bővült a gazdaság, szembe az előző periódus 1,6 százalékával - közölte az olasz statisztikai hivatal. Olaszország ezzel a teljesítménnyel eléggé lemaradt az eurózóna többi nagy gazdaságától, különösen Franciaországtól, ahol a második negyedévi növekedést (negyedéves alapon) 1,1-1,2 százalékra teszi a statisztikai hivatal.


A szociális partnereken múlik, hogyan változik a minimálbér szintje a következő években - mondta Veres János pénzügyminiszter a Nap-keltében. A megváltozott gazdasági klíma okozta új helyzet miatt a szociális partnerek újratárgyalják a minimálbért és "megállapodással fog végződni ez az új szituáció is, mint ahogy eddig minden egyes alkalommal 2002 óta" - idézte a pénzügyminisztert az MTI. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) tavaly novemberben írták alá azt a megállapodást, amely 2008-ig rögzíti a minimálbér alakulását. A munkaadói oldal már korábban jelezte: az idén ősztől, illetve a jövő év elejétől alkalmazott adó- és járulékszigorítások, a korábban ígért kedvezmények elmaradása miatt a cégek nem tudják teljesíteni a három éves minimálbéremelésre vonatkozó megállapodást. A szigorodó adó- és járulékszabályok hatására a szakszervezetek is újratárgyalásról beszélnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK