BUX
39866

Óvatosan tovább emelkedett Európa

A meghatározó nyugat-európai tőzsdék emelkedéssel zárták a hét első kereskedési napját.

NAPI, 2011. augusztus 15. hétfő, 18:23

A pénteki, masszívabb erősödés után, ha óvatosabban is, de folytatták útjukat fölfelé a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek. A londoni Footsie 0,6, a frankfurti DAX 0,4, a párizsi CAC 40 index pedig 0,8 százalékkal került pénteki záróértéke fölé. A DAX így ismét 6000 pont fölött tartózkodik. A piacok meglehetősen hektikus napon vannak túl, az irányadó mutatók többszöri irányváltás után érték el zárószintjüket.

A páneurópai Stoxx 600 index 0,2 százalékkal 237,85 pontig kúszott föl, így az elmúlt három tőzsdenapon összességében 6,4 százalékot erősített, ami az elmúlt egy és negyed év legnagyobb emelkedését jelenti.

A szektorok között jól teljesítettek a pénzügyi és nyersanyagipari papírok, ám a nap nyertese a Nokia volt, amely közel 10 százalékos drágulást produkált nem függetlenül attól a hírtől, miszerint a Google - hétfői bejelentése értelmében - 12,5 milliárd dollárért felvásárolják a Motorola mobilkészülékgyártó üzletágát, a Motorola Mobility Holdingot.

A svájci frank erővesztése jót tett az alpesi ország exportőreinek; a Zurich Financial Services pedig egy besorolás-javítás hatására is drágult.

A befektetők érdeklődéssel várják Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök keddi találkozóját, amelyen az utóbbi piaci zavarok kezelése lesz a téma.

Az olasz, görög és osztrák piac szünnap miatt nem nyitott ki hétfőn.