A szerdai kereskedést követően estek az amerikai tőzsdeindexek: a szolgáltatási szektor júliusi zsugorodása és a múlt havi munkanélküliségi adatok nem tettek jót a részvényárfolyamoknak.

A Dow Jones 0,4 százalékkal 9280 pontra esett, az S&P index 0,3 százalékos csökkenést követően, 1002 ponton zárta a napot, míg a Nasdaq 0,9 százalékos mínuszt szenvedett el és 1993 pontra csökkent.

A nap legnagyobb emelkedése az AIG papírjaihoz köthető: a részvények árfolyama 62,7 százalékkal nőtt. Kedden ugyanis a kereskedésre bocsátott részvények 16 százalékára short pozíciót nyitottak a spekulánsok, majd ezeket tegnap visszavásárolták. A Fannie Mae papírjai 30, a Freddie Mac részvényei 31 százalékkal emelkedtek egyetlen nap leforgása alatt.

A kormányzati irányítás alatt álló vállalatok papírjaival spekulálnak, mivel nem tiszta üzleti alapon működő társaságok, így a megszokott piaci törvények nem érvényesek rájuk - indokolja a hatalmas ugrásokat egy piaci elemző.

Az egyik legnagyobb esés a Procter & Gamble-höz köthető: a részvények árfolyama 2,8 százalékkal csökkent, miután a vállalat negyedéves gyorsjelentésében csökkenő eladásokról számolt be. A Cisco papírjai 3,3 százalékkal estek, hasonló okokból kifolyólag. A pénzügyi vállalatok közül a Bank of America 6,5 százalékkal nőtt, a hitelkártya társaság, az American Express papírjai 5,8 százalékos pluszban zártak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!