A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Bár rendületlenül folytatódik a havi negyed százalékpontos jegybanki kamatcsökkentési sorozat, a kamatvágásoknak az állampapírhozamokat lefelé nyomó hatása kifulladóban van. Érthető ez, hiszen minden jegybanki elszántság ellenére nyilvánvalóan egyre szűkül a további kamatcsökkentések tere, hiszen a kamat már csak 4,5 százalék.

Bár egyöntetű vélemény, hogy a kis lépések sorozata egyelőre folytatódik, már érdemes lehet találgatni, hol áll meg majd a kamat. S minél jobban találgatnak a befektetők, annál nyilvánvalóbb számukra, hogy egyre kockázatosabb további vágásokat beépíteni az árakba, azaz az állampapír-vásárlások során az árfolyam-érzékenység fokozása indokolt a kockázat csökkentése érdekében. Különösen akkor, ha a nemzetközi hangulat is óvatosságra int, mint történt ez a múlt héten. Így aztán hiába csökkent ismét a jegybanki alapkamat, az állampapírhozamok nem csökkentek. Persze a rövid lejáratoknál mért hozamokban így is további kamatcsökkentések vannak beárazva.

A három hónapos diszkontkincstárjegy aukcióján − melyet a kamatcsökkentés napján, de a döntés előtt tartottak − 4,21 százalékos lett az átlaghozam. Ez ugyan még mindig alulmúlja az alapkamatot, de már nem extrém mértékben. A hozam egyébként ott maradt, ahol volt (ez az átlagra ugyanúgy igaz, mint a maximumra) a megelőző aukción, a benyújtott ajánlatok volumene azonban több mint a harmadával csökkent. A hozamgörbe rövid oldalán tehát − ahol mértékadónak a hetente aukcionált három hónapos papírt tekinthetjük − helybenjárás figyelhető meg.

 

Kép: Napi grafikonok

Ha a hosszú oldalt nézzük, ott igen határozott hozamemelkedés látszik. Az aukciókon − ezeket már a kamatdöntés után tartották − három-, öt- és tízéves papír szerepelt a múlt héten, s egyik sorozat szereplése sem sikerült valami fényesre. Kezdjük talán azzal, hogy kompetitív értékesítés keretében egyik papír iránt sem volt érdeklődés, ami mostanában fölöttébb szokatlan. Mennyiségi emelés a három- és a tízéves sorozatból történt. Az átlagos hozamszint 4,46, 4,76 és 5,26 százalék lett, s ezek a számok jól szemléltetik, hogy a futamidő növekedésével milyen mértékben emelkednek a hozamok. Jól látszik, hogy a hozamgörbe a hosszú végén erősen meredekké vált.

Hozzá kell tennünk, az állampapír-piaci folyamatok nem pusztán, sőt talán nem elsősorban belföldi okokkal magyarázhatók. Nemzetközi tendencia a hozamok emelkedése, s ez most nem korlátozódik az eurózóna úgynevezett perifériaországaira, hanem a fejlett országokat is érinti, Európában és azon kívül egyaránt.

A pozitív döntés jótékony hatásának nyoma sem volt

A nemzetközi hatás jól látszik azon is, hogy hazai pályán egy kifejezetten kedvező esemény történt, nevezetesen megszületett az Európai Bizottságnak a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást megszüntetésére irányuló javaslata. Érdekes módon ennek jótékony hatását nemcsak hogy az állampapírpiac nem érezte, de a forint is − heves hullámzás után − határozottan gyengülő irányt vett.

Akkora mozgás azonban, mint most a forintpiacon történt, nem írható teljesen ennek a számlájára, azaz másik okként mindenképp a nemzetközi helyzet bizonytalanságaira, a kockázatkerülés erősödésére kell gyanakodni, s nincs ez másként az állampapír-piaci hozamemelkedés esetében sem. Csütörtökön a referenciahozamok az éven túli lejáratoknál 13−40 bázisponttal emelkedtek, ami nem mindennapos mértékű változás, pláne ilyen körülmények − egy kedvező hír napvilágra kerülése − mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!