Óvatosságra lenne ok - nem látszott a kamatcsökkentés hatása

A jegybanki kamat ismét menetrend szerint csökkent negyed százalékpontot, azonban elfogyott a lendülete a hozamcsökkenésnek. A rövid oldalon helybenjárás, míg a hosszún emelkedés látszik, így a görbe meredekebb lett.
Ádám Zsigmond, 2013. június 3. hétfő, 18:02

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Bár rendületlenül folytatódik a havi negyed százalékpontos jegybanki kamatcsökkentési sorozat, a kamatvágásoknak az állampapírhozamokat lefelé nyomó hatása kifulladóban van. Érthető ez, hiszen minden jegybanki elszántság ellenére nyilvánvalóan egyre szűkül a további kamatcsökkentések tere, hiszen a kamat már csak 4,5 százalék.

Bár egyöntetű vélemény, hogy a kis lépések sorozata egyelőre folytatódik, már érdemes lehet találgatni, hol áll meg majd a kamat. S minél jobban találgatnak a befektetők, annál nyilvánvalóbb számukra, hogy egyre kockázatosabb további vágásokat beépíteni az árakba, azaz az állampapír-vásárlások során az árfolyam-érzékenység fokozása indokolt a kockázat csökkentése érdekében. Különösen akkor, ha a nemzetközi hangulat is óvatosságra int, mint történt ez a múlt héten. Így aztán hiába csökkent ismét a jegybanki alapkamat, az állampapírhozamok nem csökkentek. Persze a rövid lejáratoknál mért hozamokban így is további kamatcsökkentések vannak beárazva.

A három hónapos diszkontkincstárjegy aukcióján − melyet a kamatcsökkentés napján, de a döntés előtt tartottak − 4,21 százalékos lett az átlaghozam. Ez ugyan még mindig alulmúlja az alapkamatot, de már nem extrém mértékben. A hozam egyébként ott maradt, ahol volt (ez az átlagra ugyanúgy igaz, mint a maximumra) a megelőző aukción, a benyújtott ajánlatok volumene azonban több mint a harmadával csökkent. A hozamgörbe rövid oldalán tehát − ahol mértékadónak a hetente aukcionált három hónapos papírt tekinthetjük − helybenjárás figyelhető meg.

 


Napi grafikonok

Ha a hosszú oldalt nézzük, ott igen határozott hozamemelkedés látszik. Az aukciókon − ezeket már a kamatdöntés után tartották − három-, öt- és tízéves papír szerepelt a múlt héten, s egyik sorozat szereplése sem sikerült valami fényesre. Kezdjük talán azzal, hogy kompetitív értékesítés keretében egyik papír iránt sem volt érdeklődés, ami mostanában fölöttébb szokatlan. Mennyiségi emelés a három- és a tízéves sorozatból történt. Az átlagos hozamszint 4,46, 4,76 és 5,26 százalék lett, s ezek a számok jól szemléltetik, hogy a futamidő növekedésével milyen mértékben emelkednek a hozamok. Jól látszik, hogy a hozamgörbe a hosszú végén erősen meredekké vált.

Hozzá kell tennünk, az állampapír-piaci folyamatok nem pusztán, sőt talán nem elsősorban belföldi okokkal magyarázhatók. Nemzetközi tendencia a hozamok emelkedése, s ez most nem korlátozódik az eurózóna úgynevezett perifériaországaira, hanem a fejlett országokat is érinti, Európában és azon kívül egyaránt.

A pozitív döntés jótékony hatásának nyoma sem volt

A nemzetközi hatás jól látszik azon is, hogy hazai pályán egy kifejezetten kedvező esemény történt, nevezetesen megszületett az Európai Bizottságnak a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárást megszüntetésére irányuló javaslata. Érdekes módon ennek jótékony hatását nemcsak hogy az állampapírpiac nem érezte, de a forint is − heves hullámzás után − határozottan gyengülő irányt vett.

Akkora mozgás azonban, mint most a forintpiacon történt, nem írható teljesen ennek a számlájára, azaz másik okként mindenképp a nemzetközi helyzet bizonytalanságaira, a kockázatkerülés erősödésére kell gyanakodni, s nincs ez másként az állampapír-piaci hozamemelkedés esetében sem. Csütörtökön a referenciahozamok az éven túli lejáratoknál 13−40 bázisponttal emelkedtek, ami nem mindennapos mértékű változás, pláne ilyen körülmények − egy kedvező hír napvilágra kerülése − mellett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2013.06.06 18:40

@VoIe:
Ez a manyupok megszuntetese utan is pontosan ugyan igy van, az allamadossag egy resze emiatt keletkezik, ugyanis az allamnak hitelt kell felvennie, hogy fizetni tudja a nyugdijakat. Ideig-oraig ez tarthato adoemelesekkel, de mar nem sokaig."
Nem ha az alrendszerek számlái(pl társadalom biztosítás) ki van egyenlítve. Annyi kifizetés van mint amennyi befizetés. Több nyugdíj kell akkor legyen több befizető. Át akarunk utalni egy részt valami pénztárba. ok, legyen de akkor ezzel arányosan csökkenteni kell a mostani nyugdíj kifizetéseket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2013.06.06 18:36

@VoIe:
"Pont ez lett volna a lenyege a manyup rendszernek, hogy ez legalabb reszben megvaltozzon es az emberek ugymond maguknak takarekoskodjanak a nyugdijas evekre"
Tényleg? És ezt hogy csinálták? Kölcsönadtak a saját államuknak kamatra. Az állam meg szépen a kamatokat levonja a fizetésekből(adó). Mekkora nagy biznisz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2013.06.06 18:33

@VoIe: Kezdem feladni. Kezdem érteni mért nem ész érvekkel politizálnak Magyarországon. Teljesen felesleges.
"Vagyis a manyupba befizetett penz csak reszben hianyzott az allamkasszabol, a nagy reszet azonnal megkapta az allam, cserebe allampapirokat adott a manyupoknak."
100Ft van! gyorsan átteszek 50Ft a bal zsebembe. Akkor most hány forintom van? Nem lett több pénz nyugdíjakra! Ugyanaz a pénz vándorolt a rendszerben. mindenki lecsípte a kis jutalékát ezzel még csökkent is. Tudod ugye hogy nincs ingyen a kötvénykibocsátás meg a pénztári számla vezetése?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

VoIe, 2013.06.06 18:27

@langede: "Ezért kölcsön kellett kérnie honnan? pl nyugdíjpénztáraktól!"

Vicces, hogy mennyire nem erted a manyup rendszer mukodeset. Az allam nem kolcsonkert a manyupoktol, hanem mar ak ezdetektol megszabta, hogy a befizetesek mekkora hanyadat kell KOTELEZOEN allampapirba fektetniuk. Vagyis a manyupba befizetett penz csak reszben hianyzott az allamkasszabol, a nagy reszet azonnal megkapta az allam, cserebe allampapirokat adott a manyupoknak.

"Aktuális Tagi befizetésből az fedezik az aktuális tagi követeléseket."

Pont ez lett volna a lenyege a manyup rendszernek, hogy ez legalabb reszben megvaltozzon es az emberek ugymond maguknak takarekoskodjanak a nyugdijas evekre, errol raadasul minden evben ertesitest is kaptak, hogy mennyi az aktualis manyup penzuk. A csokkeno adofizetoknek es novekvo nyugdijasoknak koszonhetoen boritekolhato, hogy fenntarthatatlan lesz a mostani allami nyugdijrendszer.

"Mostani nyugdíjkifizetésnek nem volt meg a fedezete."

Ez a manyupok megszuntetese utan is pontosan ugyan igy van, az allamadossag egy resze emiatt keletkezik, ugyanis az allamnak hitelt kell felvennie, hogy fizetni tudja a nyugdijakat. Ideig-oraig ez tarthato adoemelesekkel, de mar nem sokaig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2013.06.06 18:26

@VoIe: "Csődmegy?"

Akar az is lehet, de ez nem feltetel ahoz, hogy csokkenjenek a nyugdijak es noveljek a nyugdijkorhatart.

Nem feltétel? Kényszerűség! Mint amikor apu elveszíti a munkáját és nincs pénz cipőre. Ez van. Ne hagyjuk csődbe menni az államot. Fizessük az adót. Ne hagyjuk megvezetni magunkat olcsó politikai trükkökkel. Szociális segélyek hitelből. Nyugdíj emelése hitelből. nyugdíjpénztár hitelből. stb Mindez szükséges de csak reál növekedésből.( segítek előállított érték van mögötte több jövedelem több vagyon)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html