A PKN 72 százaléka tőzsdén van a fennmaradó 28 százalékból az állam 18-at akar értékesíteni, mert a kincstár tulajdonában lévő 10,4 százalékos csomag a társaság alapszabálya szerint ellenőrzési jogot biztosít számára - írja az MTI. A 18 százalékos PKN pakettre vételi jánlatot tett az OMV, és jelezte érdeklődését a Mol is. A plocki PKN Orlen a legnagyobb lengyelországi folyékonyüzemanyag-gyártó. A nyersolaj mintegy 75 százalékát dolgozza fel, és az országban termelt üzemanyagok 66 százalékát állítja elő. A PKN-részvények tavaly júniusi második kibocsátása után a társaság értékpapírjainak csaknem 72 százaléka van a varsói és londoni tőzsdéken, ebből mintegy 29 százalék a londoni tőzsdén globális letéti jegyek (GDR) formájában, amelyek letéteményese a The Bank of New York. 2000-ben a PKN Orlen nettó nyeresége az előző évi 643 millióról 700,8 millió zlotyra nőtt. Az idei első negyedévben 15,7 millió zlotys nettó vesztesége volt, szemben a megelőző év hasonló időszaki 131,7 millió zlotys nettó nyereségével. A konszolidált nettó nyereség az idei első negyedévben a megelőző év hasonló időszaki 157,8 millióról 10,4 millió zlotyra csökkent

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!