Decemberben tovább csökkent a kezelt portfóliókban a készpénz állománya, legalábbis a Bank of America Merrill Lynch globális alapkezelői felmérésében szereplő  173, összesen 473 milliárd dollár befektetéséért felelős vagyonkezelőnél. Ezzel az októberben még 5,8 százalékon álló készpénzarány novemberben 5, decemberben 4,8 százalékosra apadt.

Ez azt jelenti, hogy ritkán látott ütemben kezdték el a profik a rájuk bízott vagyont befektetni, a készpénzarány 1 százaléknál nagyobb mértékű csökkenésére ilyen rövid idő leforgása alatt a felmérés történetében mindössze kétszer volt példa, 2001-ben és 2002-ben. Azonban ez akkor nem eredményezett csúcsot a kockázatos eszközök árfolyamában, mindössze rövid idegi tartó megtorpanást az emelkedésben - írják a befektetési bank szakértői.

A nagy befektetési étvágy érthető is, ha figyelembe vesszük, hogy a globális gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozások is jelentősen javultak. A megkérdezettek nettó 57 százaléka gondolta ugyanis úgy, hogy a világgazdaság bővülni fog a következő 12 hónap során. Ez nem csak a novemberi 35 százalékhoz képest jelentős javulás, de egyben 19 hónapos csúcsot is jelent. Eközben egyre inkább gondolja a befektetői közösség, hogy felpörög az infláció, nettó 85 százalék számít annak gyorsulására az előttünk álló egy évben, ami 12 éves csúcsnak felel meg.

A gazdaság növekedéséből a vállalatok is profitálni fognak. A felmérés szerint a válaszadók nettó 56 százaléka számít arra, hogy emelkedni fog globálisan a vállalatok profitja, ez hat és fél éve nem látott érték. A nagy kedvencekké a bankrészvények váltak, rekordszintre, nettó 31 százalékra emelkedett az ezeket felülsúlyozó válaszadók aránya.

A profik szerint a piacon most a legnépszerűbb a dollár erősödésére játszó pozíciók nyitása. A válaszadók nettó 30 százaléka szerint jelenleg ez most a "legzsúfoltabb" piac. Az úgynevezett "tail risk"-ek (azaz olyan események, amelyek bekövetkezésének valószínűsége alacsony, ugyanakkor széleskörű negatív hatásokkal járhatnak) közül az első két helyen ezúttal az Európai Unió integrációjának megfordulása, illetve egy esetleges kötvénypiaci összeomlás szerepeltek. Az ettől való félelem egyébként tetten érhető a portfóliók súlyozásában is, a kötvények és az európai eszközök azokban átlag alatti arányban szerepelnek.

A várakozások szerint jövőre is folytatódhatnak az elmúlt hónapokban látható folyamatok. Nettó 54 százalék szerint tovább tart majd a tőkeáramlás a gazdaság ciklikus fellendüléséből és az infláció emelkedéséből profitáló szektorok részvényeibe. A többség szerint az amerikai dollár erősödése és az amerikai kamatok emelkedése is tartósabb folyamat lesz.

Az elmúlt időszakban tapasztalt emelkedés az amerikai részvénypiacon nem véletlen. A kezelt portfóliókban ugyanis 15 százalékra emelkedett a novemberi 4 százalékról az amerikai részvényeket felülsúlyozók aránya, ez 2 éve nem látott érték. Nagy kedvenccé vált Japán is, a japán részvényeket már a profik nettó 21 százaléka felülsúlyozza, novemberben 5 százalékuk még a bencharkjuknál kisebb arányban tartott ilyen papírokat.

A változások vesztese az európai piac lett. Egy hónapja még nettó 4 százalék felülsúlyozta azokat, most nettó 1 százalék az alulsúlyozók aránya.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!