Az ausztrál szárazság a várnál nagyobb pusztító hatása pánikot keltett a gabonapiacon. A készletek negyed százada nem tapasztalt apadása, és a termelés a vártnál nagyobb kiesése tovább növeli a legnagyobb felvásárlók keresletét. Az ausztrál termés a korábban várt 23 millió tonna helyett mindössze 18 millió tonna lehet, míg a kanadai termés is közel 30 százalékkal alulmúlja majd a tavalyit. A világ két legnagyobb exportőre tehát csak bajosan tudja kielégíteni a szárazságtól és áradásoktól sújtott legnagyobb felvásárlók, India és Egyiptom rendkívül növekvő igényeit. A kínálat apadása és a kereslet korábban nem tapasztalt mértékű növekedése 80 százalékkal megnövelték a búza világpiaci árát az idén. Ezt követik a világszerte emelkedő termékárak is - az Egyesült Államoktól Japánig. A decemberi szállításra előjegyzett búza ára 2,3 százalékkal emelkedett a chicagói piacon a zárás utáni elektronikus kereskedés során, ezzel elérve a 9,1125 dolláros vékánkénti árat, azaz 55672,35 forintos tonnánkénti árat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!