A bukaresti bíróság csütörtökön semmisé nyilvánította a kárpótlási alap (Fondul Proprietatea FP) részvényeseinek azon döntését, amelyben a Franklin Templeton Investment-re (FTI) bízzák menedzsmenti jogokat. A hírre reagálva a kereskedők pánikszerű eladásba kezdtek, papírok árfolyama 0,4210 lejes szintig zuhant, ami három százalékos értékvesztést jelent. A zuhanást az FTI bejelentése állította meg, mely szerint a nap végén közleményben reagálnak a bíróság döntésére.

A 2010 szeptemberében megtartott FP-közgyűlés határozatait egy kistulajdonos támadta meg a bíróságon, miután állítása szerint a vezetőség a napirendi pontokról nem tájékoztatta időben a részvényeseket. A bírósági döntés indoklása szerint az igazgatótanács az alapító okirat módosításáról szóló javaslatait a közgyűlés előtt alig pár nappal tette közzé, miközben a jogszabály erre legkevesebb 30 napot ír elő.

Helyi szakértők egyelőre csak találgatják, mi lehet a technikai malőr, illetve a bírósági döntés következménye, azt azonban elképzelhetetlennek tartják, hogy az FTI végleg elveszítené a menedzsmentjogokat. A szeptemberi rendkívüli közgyűlésen döntöttek arról is, hogy tőzsdére viszik a FT-t, és részvényesek jóváhagytak egy 10 százalékos sajátrészvény-vásárlást is. Az utóbbi két döntés ellen benyújtott keresetet azonban elutasította a bíróság.

Az FP-t 2005-ben azzal a céllal hozták létre, hogy kárpótolják azokat a személyeket, akiknek ingatlanjait a szocializmus időszaka alatt államosították, ám a vagyontárgy visszaadása már nem lehetséges. Az alap olyan értékes stratégiai vállalatokban rendelkezik jelentős részesedéssel, mint az OMV Petrom, a Romgaz, a Hidroelectrica vagy a Transgaz, emellett több pénzintézet, köztük az Erste Bank, a Raiffeisen, a Banca Transilvania és a BRD − Groupe Société Générale kisebbségi tulajdonosa is. Az egy részvényre jutó nettó eszközérték 1,1147 lej, a papírok tőzsdei ára azonban kitartóan a 0,45-0,5 lejes szinten bukdácsol. Ezen az árfolyamon az FP tőzsdei kapitalizációja nem éri el a 6,2 milliárd lejt. Október végén a külföldiek részesedése az FP-ben már meghaladta a 39 százalékot, miközben az állam kezében nem egészen 3 százaléknyi részvénycsomag maradt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!