Piaci elemzők szerint a következő időszakban tovább csökkenhet a román kárpótlási alap (Fondul Priprietatea - FP), Bukarest ugyanis újra kezdte a kártérítési jegyek osztását, így várhatóan több mint egymilliárd részvény kerülhet nemsokára a piacra.

Az FP év eleji tőzsdei bevezetését megelőzően a pénzügyminisztérium január 11 és árpilis 29 közötti időszakra felfüggesztette a kártalanítást, ez idő alatt azonban mintegy 1200 károsult, összesen 1,5 milliárd részvényre jegyeztetett be opciót. Attól tartva, hogy a részvényekre konvertált kárpótlási jegyek nagy számban özönlik el a piacot, a múlt héten pánikszerű eladási hullám söpört végig a bukaresti értéktőzsde (BVB) parkettjén, az FP-papírok ára a hét közepén rekord-alacsonyra, 0,52 lejes szintre zuhant.

A mentőövet a részvénytulajdonosoknak az a Mediafax-hír jelentette, amely szerint a kormány a részvények szétosztásának határidejét július végéig tolná ki, így a részvények nem egyszerre jelennének meg a piacon. A csekély kapaszkodó ellenére az árfolyam csak enyhén korrigált, pénteken egy százalékos növekedés mellett 0,53 lejes szintig erősödött.

A Franklin Templeton Investments (FT) által adminisztrált, többségben állami tulajdonú Proprietatea alapot 2005-ben azzal a céllal hozták létre, hogy kárpótolják azokat a személyeket, akiknek ingatlanjait a szocializmus időszaka alatt államosították, ám a vagyontárgy visszaadása már nem lehetséges.

Az alap tőzsdei bevezetésétől korábban a helyi tőkepiac fellendülését várta a kormány és a befektetők, az FP-papírok azonban egyelőre nem hozták a várt eredményeket. A több mint 13 milliárd, nominálisan egy lejt érő papírokat rendkívüli érdeklődés mellett 0,64 lejes áron dobták januárban piacra, a csoda azonban elmaradt, az árfolyam ugyanis megállíthatatlan zuhanásba kezdett. A FP lejtmenete azóta is tart, érdeklődés hiányában a kezdeti rekordmértékű, napi 50 millió eurót meghaladó forgalom ma ennek töredékére csökkent.

Súlyos sebet ejtettek az árfolyamon a csütörtöki korrekciók is, akkor volt ugyanis az első kereskedési nap, amikor a részvények osztalékszelvény nélkül forogtak. Az részvények ára ekkor 6,4 százalékkal, azaz 0,034 lejjel újabb mélypontra 0,499 lejre zuhant. A részvényenként fizetett osztalék 0,314 lej volt.

Az FP részvényeinek 36,79 százaléka még állami tulajdonban van, a fennmaradó papírokon intézményi és magánbefektetők osztoznak. A több mint 80 vállalatban részesedéssel bíró Proprietatea alap nettó aktíváinak értéke március végén meghaladta a 4 milliárd eurót.

Az alap portfóliójába olyan vállalatok tartoznak mint a Petrom olajtársaság, A BRD bank, vagy a Transelectrica és a Transgaz energiacégek. A Templeton márciusban 63 millió euró értékben vásárolt be a bécsi tőzsdén, de a tőkepiaci felügyelet nemrég adott engedély a tengeren túli befektetésekre is. Az FP első negyed évben 14 millió lejes nettó profitot ért el, szemben a tavalyi év hasonló időszakában elkönyvelt 23 millió lejes veszteséggel.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!