Komoly eséssel kezdték a napot a vezető európai tőzsdék a hétfői kereskedést, a hétvégi görög fejlemények a jelek szerint kicsapták a befektetőknél a biztosítékot, mindenhol a kockázatkerülés erősödésének vagyunk szemtanúi.

Az ázsiai tőzsdék már sejtették a komoly mínuszos kezdést, a kora reggeli órákban a kínai tőzsdékről érkeztek a legaggasztóbb hírek. A Shanghai Composite végül 3,34 százalékos eséssel zárt. A DAX index mélyen 11 000 pont alatt nyitott, 10 851 pontig zuhant, a kereskedés első órájának végére innen pattant fel 11 130 pontig, ez 360 ponttal, 3,1 százalékkal alacsonyabb pénteki záróértékénél.

A BUX index eddigi napi minimuma 21 167 pont volt, 10 óra előtt néhány perccel 21 439 ponton állt, ez 1,7 százalékos csökkenést jelent. A nagy részvények közül az OTP szenved a leginkább, 5340 forintig zuhant jegyzése az első percekben, innen 5415 forintig kúszott vissza, ez 170 forintos, azaz 3 százalékos esésnek felel meg. A Magyar Telekom 396 forinton jár, ami 0,8 százalékkal alacsonyabb pénteki utolsó áránál, a Mol 200 forinttal lett olcsóbb, 14 175 forint, a Richter mindössze 30 forintot veszített értékéből, 4170 forinton járt árfolyama 10 órakor.

Mészárlás a bankpiacon

A bankszektort nagyon büntetik a befektetők, a Deutsche Bank és a Commerzbank egyaránt 5 százaléknál nagyobbat zakózik a német piacon, az osztrák bankok is a szégyenpadon ülnek, a Raiffeisen 6,5, az Erste 5 százalékot zuhant. Előbbi bank papírjai nyitáskor több, mint 10 százalékos mínuszban is jártak.

Különösen nagy mínuszokban nyitottak a dél-európai, illetve a kelet-közép-európai leányvállalatokkal rendelkező pénzintézetek - derült ki a Guardian összefoglalójából. Eszerint a portugál Banco Comercial 9,6 százalékos eséssel kezdte a hetet. Az olasz Banca Popolare di Sondrio részvényei 9,7 százalékkal voltak pénteki záróáruk alatt. A spanyol BBVA és Bankia részvényei 8,4-8,4 százalékkal hanyatlottak. A francia PNP Paribas hét, a SocGen majdnem hat, a Crédit Agricola nyolc, a Natixis kilenc százalékkal kezdett mínuszban.

A Bank of Ireland nyolcszázalékos, a brit bankok közül a HSBC 2,2, a Barclays négyszázalékos visszaesést szenvedett el. A holland ING Group 5 százalékos mínuszban nyitott.

A biztonságra vágyó befektetőknek köszönhetően, megindult a német állampapírok vásárlása, a 10 éves bund kurzusa 1,7 százalékkal ugrott meg.

A forint 0,75 százalékkal gyengül az euróhoz képest, 314,4 forint a közös deviza, azonban járt ma már 315 forint felett is a kurzus. Az euró változatlanul gyengül a dollárhoz képest, egyelőre azonban az 1,1-es szint alól visszajött a kurzus. Ennek megfelelően a forint veszteségei a dollárhoz mérten erősebbek, a zöldhasú 284,2 forint, ami 1,7 százalékkal magasabb a pénteki záróértéknél. A nap egyik nyertese változatlanul a bitcoin, az euróval szemben 4 százalékot meghaladó mértékben erősödik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!