A szereplők jó része emlékszik arra, hogy egy hónappal ezelőtt a vártnál sokkal rosszabb amerikai munkaerő piaci adatok voltak azok, amelyek megindították az esést a világ tőzsdéin. Így nem meglepő, hogy a múlt pénteki várakozásoknál rosszabb adatok ismét jelentősen rontották a hangulatot, ráadásul a hétvégi francia és görög választások eredményei csak erősítik a rosszkedvet. Az eddig kormányzó, euróövezeti tagságban érdekelt kormányzó görög pártok meggyengülése, valamint a Sarkozy-Merkel paktumot újratárgyalni készülő Hollande győzelme egyaránt az euróövezettel kapcsolatos félelmek erősödését eredményezte a piacon, az euró/dollár keresztárfolyam leszúrt a régóta nem látott 1,3-as szint alá. Ha ez a szint elesne, akkor a grafikonon kirajzolódó alakzat akár egy 1,25 körüli euró/dollár célárfolyamot sem zár ki, így ezen a piacon sincs kizárva a nagyobb mozgás lehetősége.


A német DAX index a pénteki 2 százalékot meghaladó esés után ma reggel további, 1,5 százalékot meghaladó eséssel készül indítani a határidős jegyzések alapján. Az index jelenleg az utolsó, a tavaly október óta tartó emelkedő trendhez kapcsolható trendvonalat teszteli, a 200 napos exponenciális mozgóátlagát 6500 pont magasságában letörte, a 200 napos egyszerű mozgóátlag még 3 százalékkal az index jelenlegi értéke alatt helyezkedik el mintegy 3 százalékkal.


Az S&P 500-as index határidős jegyzései is meredek esést mutatnak, az index már 1350 pont körül jár, a származékos termék árfolyamában egyelőre elesni látszanak az április mélypontok, a tavaly őszi emelkedéshez tartozó mozgóátlag mér régen letört, s az utolsó ehhez kapcsolható emelkedő trendvonal is. Következő támaszként a februári, 1338 pont körüli mélypont adódhatna, valamint 1313 pontnál a 200 napos exponenciális mozgóátlag.


A forint is lassan adja vissza a hatalmas short zárási hullámban megszerzett nyereségét, az euró forint keresztárfolyam 287 forint felett járt a reggeli órákban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!