Pánikszerű eladások a nemzetközi piacokon

Az amerikai részvénypiacokon pánikszerű eladásokat láthattunk csütörtökön, a zuhanást a technológiai és az internetes cégek vezették. Az ázsiai régió vezető tőzsdéi is gyengén teljesítettek több tényező együttes hatására. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a nyugat-európai határidős indexek a tegnapi esések folytatódását vetítik előre, ami várhatóan nem kedvez majd a magyar tőzsdének sem.
portfolio.hu, 2014. április 11. péntek, 08:58
Fotó: Reuters

Egyöntetűen estek a csütörtöki kereskedésben a vezető amerikai részvényindexek. A biotechnológiai és internetes cégek körében eluralkodott rossz hangulat a teljes piacra átterjedt. A szektor már hetek óta alulteljesítő azt követően, hogy az elmúlt hónapok szárnyalását követően sokan úgy vélik, hogy erősen túlértékeltek a szegmens vállalatai. A Yahoo! árfolyama 4,2 százalékot, az Apple árfolyama 1,3 százalékot, a Facebook árfolyama pedig 5,1 százalékot esett. Így nem meglepő, hogy 2011 novembere óta nem esett akkorát a Nasdaq, mint csütörtökön. A Dow Jones értéke 1,6 százalékot, az S&P 500 értéke 2,1 százalékot, míg a Nasdaq értéke 3,1 százalékot zuhant.

A tegnapi pánikot követően a félelem indexként elhíresült VIX-index értéke mintegy 2 ponttal 16 pont közelébe emelkedett, ami közel 1 hónapos csúcsot jelent. A VIX-nél a 20 pont alatti érték árulkodik nagy, talán túlzott nyugalom várásról, és a 30-as szint fölött beszélhetünk igen nagy bizalmatlanságot, sőt egyes esetekben pánikhangulatot tükröző szintekről.

Az ázsiai régió vezető részvényindexei eséssel zárták a pénteki kereskedést azt követően, hogy csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel. A kínai infláció 2,4 százalék volt márciusban a februári 2 százalékhoz képest ez önmagában kedvező lenne, de nincs sok ok az örömre. A befektetők egyre jobban aggódnak az ország gazdaságának lassulása miatt, így a Hang Seng CE értéke 2,2 százalékot esett. A japán tőzsdék is gyengén szerepeltek, a Nikkei 225 értéke 2,9 százalékot, míg a TOPIX értéke 1,9 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

room_101, 2014.04.11 11:57

Akkor megint jó érzékkel szálltam ki hétfőn a részvényalapból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.04.11 11:31

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html