Egy hónappal a Kistokaj visszasajtoló kút befejezése után decemberben, a PannErgy fúrást megelőző előkészületeket végzett a miskolci geotermikus rendszer harmadik és negyedik kútjának kivitelezésének megvalósítására. A társaság szakemberei a két ünnep között elkezdték a harmadik kút munkálatait.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a PannErgy tovább pontosítsa kútrendszer modelljét a régióban. A modell tisztázásának legfontosabb eredménye, hogy az eddig elkészült egy mellett, további két visszasajtoló kút kerül még lemélyítésre, amellyel létrejön a két termelő, és három visszasajtoló kútból álló geotermikus rendszer. A rendszer képes lesz maximálisan 800.000 GJ elsődleges hőenergiát biztosítani
Miskolc számára, amely mellett legalább 350-400.000 GJ másodlagos hőenergiát tud szolgáltatni - álla  tőzsdei társaság közleményében.

A további két visszasajtoló kút átlagos mélysége várhatóan a tervezettnél lényegesen sekélyebb, mintegy 1200-1300 méter, melynek fúrási munkálatai a korábbiaktól eltérően jóval könnyebbek, így rövidebb lemélyítési időt vesznek igénybe, és nominális bekerülési értékük is lényegesen alacsonyabb lehet.
A harmadik kút helyének kijelölését követve, a fúráshoz szükséges műszaki bázis átcsoportosítása megtörtént, így a társaság szakemberei Mályiban a két ünnep között megkezdték a munkálatokat. A projekt negyedik fúrásához kapcsolódó munkálatokra január végén kerül sor.

A rendelkezésre álló szakvélemények szerint, az új termelő kút esetében is, 95-105 Celsius fok körüli víz kinyerésére lesz lehetőség, amelynek segítségével látható közelségbe kerül Miskolc távhő-ellátásába történő mihamarabbi becsatlakozás. "A terveknek megfelelően már 2012. első félévének végén tesztelési lehetőséget kap a MIHŐ a geotermikus hő átvételére. A nyári távfűtési karbantartások alkalmával már lehetőség nyílik arra, hogy az Avas lakótelepen és néhány Miskolc környéki településen műszakilag megvalósulhasson az olcsóbb és környezetbarát fűtési szolgáltatás elérése. A PannErgy vezetése az elmúlt hónapokban nagy hangsúlyt fektetett a miskolci projekt időbeni felgyorsítására, látván, hogy megnövekedtek a környezeti, és a társadalmi igények az olcsóbb energia felhasználására. - nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. igazgatótanácsának tagja."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!