A fúróberendezés sikeres telepítését követően, - a kötelezően előírt nyomáspróbák és biztonsági ellenőrzések elvégzését követően - megkezdődött a KIS-PE-01B visszasajtoló kút fúrása, amely várhatóan a korábbiaknál kevesebb idő alatt eléri
célját. A fúrási tevékenység megkezdése előtt a nyomóvezeték rendszer 210 bar nyomással való tesztelését sikeresen - nyomáscsökkenés nélkül - végezték el. A visszasajtoló kút iránycsövének letétele 30 méterig már korábban megtörtént, most a 17-1/2" szelvény mélyítését végzik, jelenleg 300 méter mélységben, 10 méterenkénti furadék mintavételezés mellett. Az optimális fúrási paramétereket a helyszínen tartózkodó fúrómérnök szakember határozza meg a fúrólyuk viselkedése alapján. A furadék mintákat geológus szakember elemzi folyamatosan.


A Pannergy szerint ezzel belátható közelségbe került a Miskolci Geotermikus Projekt kútfúrásaival kapcsolatos tevékenység lezárása, hiszen a stratégia szerint a most megkezdett munkákat követve már csak egy visszasajtoló kút lemélyítésére van szükség. Reményeik szerint az első visszasajtoló kút fúrásával kapcsolatos tapasztalatokat felhasználva szakemberek gyorsan tudnak haladni a lemélyítéssel, és rövid időn belül lesznek információk második visszasajtoló kút munkálatainak lezárásáról is.

A geológiai vizsgálatok és a tapasztalatok azt mutatják, hogy a korábbiaknál jóval sekélyebben érhető el az a kőzetrétek, amely nagy biztonsággal alkalmas folyadék visszasajtolásra, így a munkát gyors ütemben lehet lezárni - nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt. Igazgatótanácsának elnöke.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!