Pannonplast: geotermikus projekt 350 millió euró értékben

A Pannonplast az izlandi VGK-Hönnun céggel geotermikus energia projekteket valósít meg Magyarországon 350 millió euró beruházásban - jelentette be Bokorovics Balázs, a Pannonplast igazgatótanácsának elnöke pénteken Budapesten elemzői találkozón.
NAPI Online, 2007. szeptember 28. péntek, 15:26
Fotó:

A bemutatott tervek szerint elsődlegesen hő-, áram-, illetve a kettő kombinációját termelő geotermikus kiserőművekről van szó - írja az MTI-Eco. A terveket három modell alapján készítették el legalább 60 megawatt összteljesítményű erőművekre. A tervek szerint a Pannonplast a beruházáshoz 20 százalék, mintegy 70 millió euró saját erőt biztosít és a kereskedelmi bankok finanszíroznának mintegy 30 százalékot. A többiről előrehaladott tárgyalásokat folytat a társaság az Európai Beruházási Bankkal (EIB) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) - mondta Gyimóthy Dénes, a Pannonplast megbízott vezérigazgatója.

Az izlandi cég a vállalkozásban a Kalina technológiával működő erőművek kulcsrakész szállítója, beleértve a kutatást és kitermelést is. A Kalina technológia a világon elterjedt más technológiák öt százalék körüli hatásfokához képest 12-13 százalékos hatékonyságot ér el.

A fúrásokat a jövő év áprilisában kezdik meg. Ezek költsége kutanként - a mélységtől függően - 200-400 millió forint - mondta Bokorovics Balázs. Az első erőművek építését várhatóan 2009-ben kezdik meg, amelyek 2010 közepétől üzemelhetnek. Mindegyik kiserőműre önálló projektcéget hoznak létre a Pannonplast többségi tulajdonában a helyi önkormányzatok bevonásával. Jelenleg 28-30 önkormányzattal van már megállapodás, vagy szándéknyilatkozat ilyen projektben való részvételről.

A modellként elkészített három projekt közül a hőtermelő 3000 háztartás ellátására elegendő távhőt termelne. Ez öt millió euró beruházását igényel és az ötödik évben 1,8 millió euró lenne az árbevétel, az üzemi szintű nyereség 1,3 millió euró, a kamat-, adófizetés, tőketörlesztés és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 1,6 millió euró körül alakulna, az adózás előtti profit elérné az 1,2 millió eurót, az adózott nyereség pedig valamivel alatta maradna az egymillió eurónak - az óvatos üzleti számítások szerint, amelyek nem számolnak semmilyen pénzügyi támogatással.

Egy 3,2 megawatt teljesítményű áramtermelő erőmű esetén a beruházás értéke 17 millió euró és az ötödik év végén a három millió euró bevétel mellett az üzemi szintű nyereség kétmillió euró, az EBITDA 2,8 millió euró, a szabad cash flow pedig 1,05 millió euró.

A kettő kombinációja a legnyereségesebb - mondta Gyimóthy Dénes. A fentiekhez hasonló teljesítményű hő- és áramtermelő erőmű beruházási költsége 19 millió euró. Az ötödik év végén négy millió euró lenne az árbevétel, 2,5 millió euró az üzemi nyereség, 3,4 millió euró az EBITDA és 1,5 millió euró szabad cash flow állna rendelkezésre.

A Pannonplast részvényekkel ma szünetel a kereskedés a tőzsdén, a a pípr az elmúlt hónapokban jelentősen drágult, jegyzése június óta megduplázódott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK