Pannonplast: inog a vezetők széke?

Tegnap újabb Pannonplast-nagytulajdonos tűnt fel a színen: a Kartonpack és fő tulajdonosa, a Britton Capital összesen 12 százaléknyi pakettet vásároltak össze a műanyagipari cégben.
NAPI, 2003. március 11. kedd, 09:11
Fotó:

Nehéz közgyűlés elé néz az idén a Pannonplast menedzsmentje, hiszen a Karsai Holding mellett újabb, a jelenlegi cégstratégiával elégedetlen befektető jelent meg a tőzsdei társaságnál. A Kartonpack Rt. és egyik tulajdonosa, a Britton Capital & Consulting Kft. tegnap bejelentette, hogy együttesen 12 százalékos tulajdoni részt szerzett a műanyagipari társaságban, amivel ők váltak a Pannonplast legnagyobb tulajdonosává. (A pakett nagyságának megfelelő óriáskötések egyébként tegnap a tőzsde forgalmát is növelték).

A Pannonplast új nagytulajdonosa, a szintén a tőzsdén jegyzett Kartonpack idáig nem sokat hallatott magáról, hiszen a debreceni csomagolóipari cég részvényei az alacsony közkézhányaduk miatt kevéssé likvid papírok közé tartoztak. Ez azután sem változott, hogy a kockázati tőkebefektetésekkel foglalkozó Britton Interinvest LLC és hazai leányvállalata közel másfél évvel ezelőtt mintegy 92 százalékát megvásárolta a cégnek. Ebben a helyzetben feltételezhető, hogy a Kartonpack vásárlása mögött is a tulajdonosi megfontolás áll.

Ezt támasztja alá, hogy a Kartonpack által a tőzsdén 318 millió forintért, részvényenként 1480 forintért vásárolt 5,01 százalékos (215 ezer darab) részesedés forrása a tulajdonos Britton C&C Kft.-től erre a célra felvett középtávú tulajdonosi hitel volt.

A Britton által megszerzett részesedés nagysága lehetővé teszi a társaság működésébe, stratégiájába történő beavatkozást. A Karsai Holding tavalyi sikertelen közgyűlési próbálkozása után ők is szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot. A Kartonpack tegnap ugyanis azt is bejelentette, hogy stratégiai szövetségre kíván lépni a megszerzett társasággal, sőt szakértői segítséget kíván nyújtani a Pannonplast vezetésének, hogy a jelenlegi alacsony jövedelmezőséget javítani lehessen. A Britton szerint a Pannonplast szétdarabolt, nehezen átlátható vállalati struktúrája a mostani recessziós helyzetben nem teszi lehetővé a hatékony stratégiaváltást és a gyors reagálást a változó piaci viszonyokra. Emellett a jelenlegi alapszabály mesterséges védelmet ad a menedzsment számára, a tulajdonosoknak nincsenek meg a megfelelő eszközeik az érdemi beleszólásra.

A Britton által javasolt stratégia alapelve - hasonlóan a másik fő tulajdonos, Karsai Béla korábbi elképzeléseihez - a mostani termékorientált stratégia helyett egy szélesebb szolgáltatási kört nyújtó koncepció, amely védettebbé tenné a Pannonplastot a multinacionális partnerek beszállítóváltási elképzeléseivel szemben. Ez utóbbira ez elmúlt két évben többször is akadt példa, a Hewlett-Packard nyomtatógyártásának megszűnése után a Philips is csökkentette megrendeléseit. Az új stratégiának fontos eleme a hosszú távú szövetségek kötése, de a Britton szerint elkerülhetetlen a társaság bizonyos szintű átstrukturálása (gyártási folyamatok koncentrálása, a nem alaptevékenységnek számító üzletágak, eszközök és ingatlanok értékesítése). E folyamatok másfél-két év alatt egy a jelenleginél lényegesen átláthatóbb és eredményesebb társasághoz vezethetnek.

Bár a Pannonplastot a nyolcvanas évek vége óta - az utóbbi egy évet leszámítva egyértelműen sikerrel - irányító menedzsment véleménye mindezekről még nem ismert, a Karsai-affért ismerve borítékolható, hogy lényegében ellenséges akciónak fogják minősíteni a Britton színre lépését. Kérdés, hogy a kezükben lévő lapok - a 12,5 százalékos szavazati korlát a közgyűlésen, a menedzsmentváltás esetére a közös cégek társtulajdonosának opciós joga van az irányítást biztosító üzletrészekre - meddig számítanak aduknak.
A Britton önálló napirendi pontokkal jelenik majd meg a közelgő éves közgyűlésen, ahol a többi részvényes támogatására is számítanak. Egyik elképzelésük szerint új menedzsmentet szeretnének, amely a jelenlegi vezetői körrel kiegészülve hatékonyabban gazdálkodna. Már a tavalyi közgyűlésen sem sok hiányzott ahhoz, hogy a Karsai Holding megszavaztassa saját elképzeléseit a menedzsmenttel szemben. Persze a törvényi előírások miatt együtt szavazásra még gondolni sem szabad, de az igen hasonló stratégiai elképzelések és a két tulajdonosi részesedés 22,01 százalékos együttes értéke akár azt is jelenheti, hogy májustól már új vezetése lehet a Pannonplastnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK