Az eurót 295,81 forinton jegyezték hétfő reggel, nem sokkal hét óra után az előző heti záró 295,56 forintos árfolyam után. Az euró az előző hét folyamán esett, és pénteken a csaknem hathetes csúcsot jelentő 294,01 forinton is járt. Elemzők szerint a forint erősödését többek között a japán jegybank által bejelentett gazdaságélénkítő csomag hatására javuló nemzetközi befektetői hangulat, illetve a Magyar Nemzeti Bank új vezetéségével szembeni piaci bizalmatlanság enyhülése segíti. Az euró 1,3079 dollár hétfő reggel, az árfolyam valamivel alacsonyabb a péntek esti 1,3102 dollárnál.

Hétfőn sem a magyar, sem a nemzetközi adatnaptárban sincs fontosabb közlés, de a forint árfolyamára hathat a Magyar Nemzeti Bank alelnöki pozíciójára jelölt Gerhardt Ferenc parlamenti bizottsági meghallgatása. A szakember nem ismeretlen a piac számára, hiszen az elmúlt két évben az MNB Monetáris Tanácsának külső tagjaként vett részt a jegybanki politika alakításában.

A befektetők ezen kívül a Nemzetgazdasági Minisztérium hamarosan megjelenő konvergenciaprogramját várják, amelyben a gazdasági tárca új vezetősége friss makrogazdasági prognózist tesz közzé, és megjelölheti a kormányzati ciklus utolsó évének gazdaságpolitikai hangsúlyait.

Az amerikai dollár hétfő reggel 226,26 forint, valamivel magasabb a péntek esti 225,56 forintnál. A svájci frank 242,91 forintról 243,28 forintra drágult. A japán jen jegyzése 2,3102 forintra nőtt 2,2868 forintról. A legfontosabb régiós devizák közül a lengyel zloty kissé gyengült, a cseh korona pedig enyhén erősödött az euróhoz képest. Az euró hétfő reggel 4,1095 zloty, illetve 25,910 korona volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!