Rene Oberman a Deutsche Telekom vezérigazgatója mai, a Financial Times-nak adott interjújában kijelentette, a társaság nem tervez jelentősebb akvizíciót végrehajtani a T-Mobile USA eladásából befolyó mintegy 25 milliárd dollárnyi összegből.

Nincsenek nagy akvizíciók a napirenden - mondta Obermann. Ugyanakkor néhány kisebb vásárlásra sor kerülhet a jövőben, elsősorban a mobile internetszolgáltatás és a számítástechnikai területen.

A Magyar Telekom részvényeinek árfolyama meredek eséssel reagált a hírre, sokan ugyanis úgy gondolták, hogy a német anyavállalat a magyar cég kisebbségi részvényeseinek kivásárlására is fordíthatja a friss forrásokat. Ennek ugyanakkor megfigyelők már korábban is kevesebb esélyt adtak, ugyanis már a T-Mobile USA értékesítésekor bejelentette a DT, mire költi a befolyó pénzt, 13 milliárd eurót hitelállományának csökkentésére, 5 milliárd eurót pedig saját részvények vásárlására terveztek fordítani. Ez a két tétel pedig önmagában felemésztheti az eladásból származó összeget.

A Magyar Telekom részvényei 2 százalékkal, 535 forintig estek a mai kereskedésben, ez azonban csak folytatása az osztalékszelvény levágása óta mutatott gyengélkedésnek. A szelvényvágás előtt már nem tudta a részvény átrágni magát a technikailag nagyon fontos, 615 és 620 forint között húzódó ellenállási zónán, amely a szelvény levágásával 565-570 forint közé jött le. Az osztalékszelvény lekerülése utáni időszak pedig a távközlési részvény számára általában a szezonálisan gyengébb része az évnek.

Persze az, hogy a DT várhatóan nem veszi meg a kisebbségi részvényeket, nem jelenti feltétlenül, hogy ne lenne fundamentális sztori a papírban. A kormányzat részéről például egy egyértelmű kötelezettségvállalás a távközlési cégeket sújtó különadó eltörléséről - akár a 2012 utáni időszakra - például felfelé ható impulzust jelentene a részvényárfolyamnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!