Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ahogy közeledik a a június 23-i Brexit-szavazás, úgy válnak egyre idegesebbé a piacok. A múlt hét végi közvélemény-kutatási adatok, amelyek a kilépéspártiak 10 százalékpontos előnyét mutatták, már nem csak a devizapiacon és a brit tőzsdéken vetettek hullámokat, de már komolyan elkezdték fertőzni a globális piacokat is, a nyersanyagok és a tőzsdék egyaránt komolyan megérezték hatásait - hívta fel a figyelmet John J. Hardy, a Saxo Bank vezető devizastratégája.

Sehogy se jó a fontnak

A font piaca gyakorlatilag működésképtelenné vált eközben. A szavazás utáni időpontokra szóló opciók kereskedése gyakorlatilag teljesen kiszáradt, míg az opciók implikált volatilitása - melyet az adott termékkel kapcsolatos kockázati mérőszámként szeretnek használni - olyan magasra ugrott, amire a 2008-2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa.

A most tapasztalt idegesség ugyanakkor hamar elpárologhat, a Bank of England és az ECB ugyanis kész közbelépni, ha nagyon elfajulnának a dolgok, a fonton azonban várhatóan hosszabb távon ez sem fog segíteni, különösen akkor, ha az Egyesült Államok gazdasága recesszióba süllyedne.

A font/euró keresztárfolyam alakuása
Kép: Saxo Bank

Hardy szerint egy kedvező szavazási eredményt követően ugyan lehetne egy átmeneti font erősödés a piacon, azonban a brit deviza kilátásai ennek ellenére sem kedvezőek. Az ország komoly fizetési mérleghiánnyal küzd, s az ilyen országokat rendszerint bünteti a piac, ha kockázatkerülőbb üzemmódba kapcsol. Márpedig egy amerikai recesszió esetén erre bőven van esély.

Utána is lesz mitől félni

Ha túl is leszünk a Brexit-szavazáson, akkor sem nyugodhatnak meg a kedélyek. A befektetők ekkor egy négy és fél hónapos feszült várakozásra készülhetnek fel az amerikai elnökválasztás miatt. Mindaddig, amíg a felmérések alapján reális esélye van Donald Trumpnak az elnökségre, addig maradhat a feszült várakozás.

Hardy szerint ennek oka, hogy Clinton győzelme esetén várhatóan maradna az amerikai gazdaságpolitikában az a status quo, amit Obama idején megszokhattunk. Egy Trump-győzelemnél azonban nem csak a jelölt meglehetősen hektikus és ellentmondó nyilatkozatai és személyisége miatt lehetne aggódnia befektetőknek, de az amerikai belpolitikában is új felállással kellene számolni. Kongresszusi többséggel a háta mögött ugyanis Trump lenne az első elnök Reagan óta, aki sikeresen tudná visszavenni a Fedtől az amerikai gazdaság irányításának központi szerepét.

Vannak további gondok is

A Saxo Bank szakértője szerint még az amerikai elnökválasztáson túl is vannak olyan ügyek, amelyek megakaszthatják bármilyen tartós trend kialakulását a globális devizapiacokon, legalábbis az év utolsó hónapjaiig. Ilyen például, hogy mikor lesz végre hajlandó Kína engedni, hogy a jüan árfolyamát a piac határozza meg, s milyen hatásai lesznek a lehetséges Brexitnek Európára, s az unió következő fontos politikai választásaira.

De fontos kérdés az is, hogy a jen erősödése mikor éri el azt a pontot, amikor a Bank of Japan és a japán kormány úgy érzi, ismét komolyan közbe kell lépni. Az elemzők egyetértenek abban, hogy egy egyszerű, újabb kvantitatív lazítási hullám már nem lenne elegendő a Bank of Japan részéről ahhoz, hogy a japán gazdaságnak lendületet adjon, ehhez egy összehangolt fiskális és monetáris programra lenne szükség.

Egyvalami tűnik biztosnak. Ez pedig az, hogy a jegybankok továbbra is folytatják programjaikat, amelyekkel megpróbálnak egyre eredménytelenebbül hatni a piacokra, s amelyekkel úgy tűnik, csak a bizonytalanságot növelik az amúgy is bizonytalan környezetbe - véli Hardy.

(A cikk megjelenését a Saxo Bank támogatta.)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!