Oldalazva araszolásba csapott át a lendületes emelkedés a héten a világ vezető tőzsdéjén, az S&P-500-as index eddig úgy tűnik, csak erőt gyűjt a tavaly tavaszi csúcs áttörése előtt. Az index grafikonján egyelőre nincsen olyan komoly jel, ami arra utalna, megtört volna a hegymenet. A december vége, az európai pénzjegynyomda beindítása óta a mutatóban kialakult emelkedő trend egyelőre sértetlen, a trendhez tartozó 20 napos mozgóátlag is jelenleg az index alatt húzódik.

Ha sikerülne áttörnie a mutatónak az 1370 pont magasságában húzódó ellenállását, akkor a következő akadályok már csak 1400 pont körül, vagy a felett várnák a mutatót. Ez persze egyelőre még nem történt meg.

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader grafikonrajzoló programjával készült.

A befektetői hangulatot mérő felmérések eközben nem tanúskodnak szélsőséges optimizmusról, a profi tőkepiaci hírlevélírók hangulata még egy kicsi romlott is az elmúlt héten. Már csak 51,1 százalékuk vár további áremelkedést a részvénypiacon, s az eladást tanácsolók aránya is nőtt, 26,6 százalékra. Ez nem jelent olyan szélsőségesen jó hangulatot, amely miatt az ellentét analízis hívei összevonnák a szemöldöküket, s a piacról való kiszállást javasolnák.

Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII friss felmérése sem mutat szélsőséges hangulatot. A megkérdezettek 43,7 százaléka vár további áremelkedést a következő fél évben, s 27,5 százalékuk szavaz arra, hogy nyáron már alacsonyabb részvényárfolyamokkal kell szembesülnie a piacnak.

A VIX index eközben beragadt a 20 pont alatti tartományba, utoljára tavaly nyáron mutatott értékeket mutat a "félelem index".

A Chicago Board Options Exchange-en az eladott részvényeladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított arányát mutató put/call hányados átlagai nem mutatnak szélsőséget.

 

Az alapkezelői portfóliók long kitettsége eközben fokozatosan növekszik. Az aktív alapkezelők szövetségének (NAAIM) felmérése szerint a héten már 76 százalék felett járt a tagok nettó long kitettsége az S&P 500-as index irányában. Ez már elég magas arány, azonban szélsőségről itt a 80 százalék feletti zónában lehet beszélni.

Így a piac egyelőre óvatos optimizmussal vág majd neki a jövő hétnek, egy életben lévő emelkedő trenddel és egy erős ellenállással az S&P 500-as indexben. Kérdés, hogy a jövő héten várható második köre az ECB likviditási pumpájának tud-e további üzemanyagot szolgáltatni a felfelé menethez a részvényárfolyamoknak, vagy a jó hírt már beárazták a befektetők. A félelem falából - amin felfelé szoktak kapaszkodni az árfolyamok - mindenesetre valamennyi még megvan, az utolsó medvék várhatóan akkor kapitulálnak majd, ha új csúcsokra menetelnek az indexek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!