BUX
38643

Pengeélen táncol az OTP

A BUX 1,8 százalékos mínuszban zárt csütörtökön. A blue chipek mind veszítettek értékükből.

Pápai Csaba, 2010. augusztus 5. csütörtök, 17:13

A negatív tartományban nyitott, majd a reggeli szintekhez képest még tovább csökkent a BUX csütörtökön. A pesti parkett irányadó indexe 22 981 ponton, 1,8 százalékos mínuszban zárta a napot, legmagasabb értékét 23 268 ponton érte el még a nyitás utáni első percekben. A délelőtti oldalazást a New York-i tőzsdenyitás utáni lejtmenet váltotta fel a pesti parketten csütörtökön - a befektetői hangulatot a vártnál rosszabb amerikai munkaerőpiaci rontotta el világszerte.

Az OTP részvényeinek értéke több mint 21 milliárd forintos forgalom mellett több mint 4 százalékkal csökkent, ám a kurzust a záróárak alapján számolt 5350 forintos támaszszint sikerrel állította meg a csütörtöki kereskedés során. A bankrészvény végül 5400 forinton landolt, azaz 240 forinttal lett olcsóbb, ám napi legalacsonyabb értékét 5352 forinton érte el. Elemzők szerint a kitörés visszatesztje erős vételi jelzést jelent, az OTP árfolyamának további alakulása azonban nagyban függ a nemzetközi hangulat változásától, amelyet a hét utolsó napján egyértelműen az USA júliusi munkaerőpiaci jelentése befolyásol majd.

A Mol a nap végére kevesebb mint 1 százalékkal lett olcsóbb, azaz 20 500 forintot ért, ám ennél 145 forinttal olcsóbban is megfordult a csütörtöki kereskedés során.

A Magyar Telekom részvényei 0,6 százalékos diszkonttal cseréltek gazdát, így 680 forintot értek, miután e szint alatt oldalazva töltötték a napot. A távközlési cég csütörtökön figyelmeztetést adott ki, miszerint várhatóan nem tudja teljesíteni idei vállalását.

A Richter jegyzése a nap elején egészen 460 10 forintig esett, majd innen korrigált, s végül a legjobban teljesítő blue chip lett a parketten a maga 0,3 százalékos mínuszával. A nagyobbik gyógyszergyártó részvényeiért 46 350 forintot kértek zárásban, szektortársa, az Egis 20 850 forintot ért a papír 6,3 százalékos leértékelődése után.