Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 401,79 pontos, 0,94 százalékos emelkedéssel, 43 332,83 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 15,1 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.

Kedvező hangulatban emelkedett a tőzsde. Egész Európában jó volt a hangulat, Budapesten is szép emelkedéssel zárt a piac - mondta Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek.

A Mol és az OTP húzta a tőzsdét

A vezető részvények közül a Mol és az OTP húzta a tőzsdét. A Mol azért tudott emelkedni, mert pénteki gyorsjelentésében jelentős megugrást várnak az elemzők a profitot illetően. Úgy vélik, a Brent-Ural árkülönbözet a korábbinál is kedvezőbb helyzetet teremt a döntően orosz olajat finomító magyar olajcégnek, a hatósági ár miatti veszteséget bőségesen ellensúlyozza az egyre olcsóbb orosz olajon elért nyereség - ismertette Varga Zoltán.

A Mol 64 forinttal, 2,18 százalékkal 3000 forintra erősödött, 6,7 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 126 forinttal, 1,48 százalékkal 8636 forintra nőtt, forgalmuk 6,1 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 4,0 forinttal, 1,28 százalékkal 308 forintra csökkent, forgalma 188,1 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 50 forinttal, 0,60 százalékkal 8300 forintra esett, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3758,69 ponton zárt csütörtökön, ez 6,03 pontos, 0,16 százalékos emelkedés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Pozitív zárás az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdei kereskedés csütörtökön a vezető európai értékpapírpiacokon - írta az MTI.

Az európai tőzsdéken csütörtökön már a második napja emelkedtek az árfolyamindexek, ahogy a piac figyelme az amerikai-kínai feszültség éleződéséről visszaterelődött a beszámolási időszakban tett vállalati eredménykimutatásokra.

Az FTSE EuroFirst 300 páneurópai index 0,06 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,12 százalékkal emelkedett csütörtökön, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,61 százalékos nyereséggel zárt.

A Bank of England a piaci várakozásokat meghaladó mértékben, 50 bázisponttal 1,75 százalékra emelte az irányadó kamatlábat, ami a hatodik egymást követő kamatemelés volt, és 2009 óta a legmagasabbra emelte a hitelfelvételi költségeket. Londonban az FTSE-100 index 0,04 százalékkal zárt magasabban.

A frankfurti DAX 0,54 százalékkal, Párizsban a CAC-40 index 0,64 százalékkal emelkedett. Milánóban 0,36 százalékos, Madridban 0,19 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a tőzsdenap.

Az olajár csökken, már hathavi mélypontnál tart a piacon eluralkodott recessziós aggodalmak miatt. Az amerikai nyersolajkészletek az elmúlt héten jelentős mértékben nőttek, 4,5 millió hordóval, holott a piacok némi csökkenésre számítottak. Az amerikaiak a kimutatások szerint az idén nyáron kevesebb üzemanyagot használtak fel, mint a 2020-as pandémia-év korlátozásokkal nehezített nyári szezonjában.

Az európai piacok zárásakor a WTI nyersolaj ára 2,21 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi olajpiacon, hordónként 88,73 dolláron, a Brent ára pedig 2,68 dollárral csökkent hordónként 94,05 dollárra.

Az arany drágul

Az arany ára lendületesen emelkedik és már június eleje óta nem látott szintnél jár a dollár romló árfolyamkilátásai miatt. A dollárindex egyhavi mélypontnál tart. A dollár július közepén kezdett veszíteni árfolyamából, amikor felmerült annak a lehetősége, hogy a Fed a recesszió elkerülése érdekében a korábban jelzettnél kevésbé meredek pályán folytatja a monetáris szigorítást. Az euró erősödött ugyan csütörtökön, de nem áll távol a dollárparitástól, ami recessziós aggodalmakra utal a pénzpiaci befektetők körében.

Az arany spot ára unciánként 1783,40 dollár, 1,20 százalékos napi emelkedéssel, a dollárindex 0,44 százalékkal 106,03 pontra csökkent, az eurót 0,54 százalékkal jegyzik erősebben 1,0213 dolláron - írta az MTI.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!