Péntek délutánra 306,60-ig kapaszkodott vissza a forint az euróval szemben, ez egy hajszállal volt alacsonyabb a csütörtöki értéknél. A dollárral szemben 236-ig erősödött a magyar fizetőeszköz, míg a svájci frank 250,62 forintba került. A nemzetközi piacon az euró több mint fél százalékkal erősödött a dollárral szemben, így a pénteki kereskedés második felére ismét 1,30 közelébe kapaszkodott a keresztárfolyam.

Európában továbbra is Ciprus sorsa a legnagyobb kérdés, pénteken kedvező hírek érkeztek a szigetországból, melyek szerint közel a megállapodás egy nemzetközi mentőcsomagról. Elvileg hétfőig van ideje az ország parlamentjének, ha addig nem lesz döntés, akkor az ECB felfüggeszti a ciprusi bankok finanszírozását. Magyarországgal kapcsolatban a S&P csütörtök esti kilátásrontása kedvetlenítette el a befektetőket, hiszen ezzel ismét az egyik nagy hitelminősítő célkeresztjébe került hazánk. Nem véletlen, hogy a pénteki kereskedés első felében 308 felett is járt az euró jegyzése. Ráadásul az elemzők többsége további forintgyengülést vár, a Concorde szerint például ha nem oldódik meg a ciprusi helyzet, akkor a jövő héten megjelenhetnek az eladók a magyar devizakötvények piacán is, emellett a magyar CDS-felár technikai képe is kifejezetten csúnya jövőt vetít előre.

A kötvénypiacon szokás szerint nem volt aukció pénteken, a másodpiaci hozamok kismértékben emelkedtek, a tízéves papírok 8 bázispontos növekedése volt a legjelentősebb. Így péntek délután 4,63 százalék és 6,65 százalék között szóródtak a referenciahozamok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!