Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Brent péntek délben 11,08 százalékos pluszban, 33,26 dolláron forgott a júniusi határidős jegyzésekben, míg a West Texas Intermediate (WTI) hordónkénti ára májusi szállításra 6,12 százalékos pluszban, 26,87 dolláron állt - írta az MTI.

Csütörtökön árrobbanást váltott ki a piacon Donald Trump amerikai elnök azzal a kijelentéssel, hogy nyélbe ütött egy kitermelés-csökkentési megállapodást Szaúd-Arábia és Oroszország között. Trump 10-15 millió hordós csökkentésről beszélt, ami a globális kínálat 10-15 százalékának felel meg. Jelezte azt is, hogy ő nem ajánlotta fel az amerikai olajkitermelés csökkentését.

A szaúd-arábiai vezetés csütörtökön összehívta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a vele szövetséges nagy olajexportáló országok rendkívüli ülését, hogy megvitassák az olajpiacon kialakult zavarokat. Az olajkartellen kívüli Azerbajdzsán energetikai minisztere közölte, hogy április 6-ra, hétfőre tervezik a videokonferencia keretében tartandó értekezletet.

Elemzők szerint tényleges előrelépésre van szükség, a kitermelőknek hitelt érdemlő módon jelentős mértékű csökkentést kell vállalniuk, különben újra nyomás alá kerülnek az árak.

Az ING elemzői szerint nehéz elképzelni, hogy az OPEC+ néven is emlegetett csoport - a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének 14 tagállama és a velük szövetséges tíz ország, élükön Oroszországgal - napi tízmillió hordóval fogja vissza a kitermelést, ez túl nagy falat lenne nekik, szükség van más országok csatlakozására.

Az amerikai kormányzat egyik névtelenül nyilatkozó magas rangú tisztségviselője a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy a Fehér Ház nem kéri a kitermelés összehangolt csökkentésére a hazai olajvállalatokat, és egyelőre várja a részleteket Oroszország és Szaúd-Arábia részéről. Trump elnök pénteken tárgyal a nagy amerikai olajvállalatok vezetőivel.

A Brent ára 65,6 százalékkal, a WTI ára pedig 66,5 százalékkal csökkent az első negyedévben. Csak márciusban a hónap elejéről a hónap végére a Brent hordónkénti ára 54 százalékkal, a WTI-é pedig 55 százalékkal esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!