A Moody's várhatóan pénteken, a késő esti órákban közli döntését, megváltoztatja-e a magyar devizaadósságra érvényben lévő jelenlegi kockázati besorolását. Ha javulna a magyar adósságbesorolás, akkor azzal a Fitch után már a második nagy hitelminősítőnél ugrana a befektetési kategóriába Magyarország.

Ennek jelentősége, hogy sok befektetési kategóriával rendelkező alap számára előírás olyan eszközöket vásárolni, amelyek besorolása legalább két hitelminősítőnél a befektetésre ajánlott kategóriába esik. Ha valóban megtörténne a Baa3-ra való átminősítésünk, akkor az további keresletet generálhat ezen keresztül a forintalapú eszközök irányába, és jót tehetne a forint árfolyamának is - írják az Erste Befektetési Zrt. szakértői hírlevelükben.

Ők egyébként arra számítanak, hogy megtörténik majd a felminősítés, s ezért szerintük ésszerű lehet erre spekulálva forint vételi pozíciókat nyitni a jelenlegi szinteken. A forinterősödés mellett szólhat az is, hogy az elmúlt néhány hétben ismét emelkedett a 3 hónapos lejáratú német és magyar államkötvények közötti hozamkülönbözet. Ennek oka, hogy a magyar hozamok stagnálása mellett a német hozamok az Európai Központi Banktól várt újabb lazító lépések hatására lefelé mozdult el.

Persze nem mindenki optimista a pénteki ítélettel kapcsolatban. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint például a Brexit kihívásai, valamint a költségvetési folyamatok miatt könnyen lehet, hogy a számunkra kedvező döntés őszre tolódik.

A Fitch egyébként május végén jelentette be, hogy a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javította. Elemzők akkor arra számítottak, hogy ezt a lépést idén további egy felminősítés követheti majd, s erre a Moody's-t látták az esélyesebbnek, a Standard & Poor's részéről kevésbé számítanak erre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!