A hét végén indul be igazán a gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, ekkor három nagybank, a JPMorgan, a Wells Fargo és a Citigroup is közzéteszi negyedéves adatait. Az elemzők megint csak brutálisan nagy profitnövekedésre számítanak az amerikai cégeknél, éves összehasonlításban 19,2 százalékkal érhettek el a harmadik negyedévben magasabb eredményt az S&P 500-as indexben szereplő cégek átlagosan - írják a FactSet adataira hivatkozva az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A negyedév nagy nyertesei az energetikai szektor képviselői lehetnek, az előző évhez képest 44 százalékkal emelkedő olajárnak köszönhetően a szektorbeli cégek nyeresége átlagosan 95 százalékkal emelkedhet. A bankszektor is jól szerepelhet 34 százalékos profitbővüléssel, itt elsősorban a Trump-féle adóreformoknak köszönhető a várt emelkedés.

A Marketwatch elemzése ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a mostani jelentési szezon meglehetősen különlegesnek tekinthető. Legalábbis abban a tekintetben, hogy az elemzők sokkal optimistábbnak tűnnek az eredményekkel kapcsolatban, mint maguk a cégek. A megszokott menetrend ugyanis a következő: ahogy közeleg a negyedév vége, az elemzők úgy csökkentik a cégek várható profitjaira vonatkozó előrejelzésüket. Ezúttal azonban július eleje óta mindössze 1,1 százalékkal lett alacsonyabb az S&P 500-as index cégeinek átlagos nyereségére adott előrejelzések értéke, míg az elmúlt 15 évben a profitok publikálását megelőző három hónapban átlagosan 3,9 százalékkal csökkent ez az érték.

Eközben a szintén a FactSet adatai szerint szokatlanul magas azon cégek aránya, akik ebben az időszakban mérsékelték saját nyereségükre vonatkozó előrejelzésüket. A 98 profit-előrejelzést közlő cég 74 százaléka (azaz 76 darab) mondta azt, hogy eredménye alacsonyabb lesz a korábban vártnál. Ez 2016 első negyedéve óta a legmagasabb arány, de magasabb az elmúlt öt év 71 százalékos átlagánál is. Ez arra utal, hogy a piac optimistább, mint a cégek maguk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!