A magántőke (private equity) társaságok által végrehajtott vállalatfelvásárlások, egyesülések és más tranzakciók értéke idén a globális pénzügyi válság óta tapasztalt legmagasabb szintre emelkedett - írja összefoglalójában a Financial Times. A piacot egy sor, 10 milliárd dollár értéket is meghaladó tranzakció hajtotta, s ezeket nem nagyon zavarta az a hullámvasút, amelyet az amerikai tőzsdék az elmúlt egy évben bemutattak.

A Prequin nevű cég adatai szerint az olyan nagy vállalatfelvásárlásokkal foglalkozó cégeknél, mint a Blackstone, a KKR vagy a Brookfield, soha nem látott összeg áll még rendelkezésre ilyen célokra, s ennek nagy része különböző nyugdíjalapoktól és vagyonalapoktól érkezett. A becslések szerint jelenleg 2,44 ezermilliárd dollár vár elköltésre ezen a piacon, így nem nagyon valószínű, hogy vége szakadna a felvásárlási hullámnak. Ezt az összeget nem csak vállalatfelvásárlásokra, hanem ingatlan és természeti erőforrások megvásárlására is fordíthatják.

Június végéig idén 256 milliárd dollár értékben hajtottak végre világszerte hitelből finanszírozott vállalatfelvásárlását - idézi a Refinitiv nevű cég adatait a brit pénzügyi lap - s ez meghaladja az eddigi csúcsévnek tekinthető 2006 első félévét is. A private equity szektor 13 százalékát adta globálisan a cégfelvásárlásoknak, ez 2013 óta a legmagasabb arány. Ráadásul szakértők szerint a piacon egyre agresszívabbak az árazások és a felvásárlások során egyre nagyobb a tőkeáttételek, azaz a tranzakciókat egyre nagyobb arányban hitelből finanszírozzák.

Idén eddig négy olyan részvénytranzakció volt, amelyben "magántőke" volt érintett és értéke meghaladta a 10 milliárd dollárt, ami ugyanannyi, mint tavaly egész évben. Ilyen volt például a szingapúri GLP nevű cég raktárainak Blackstone általi, 18,7 milliárd dollár értékű felvásárlása, amely a történelem legnagyobb értékű ingatlantranzakciója volt. Szerepelt közöttük a Nestlé bőrápolási részlegének 10,1 milliárd dolláros eladása is.

A magántőke-befektetési cégek az elmúlt két évben jelentős mértékű tőkét vontak be, a nagyon sok közülük már el is költötte az alapjaikba befolyó pénzeket, s most újabb összegeket gyűjtenek - mondta a lapnak Rob Pulford, a Goldman Sachs pénzügyi és stratégiai befektetésekért felelős európai vezetője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!