Utoljára 1979 volt nagyobb azon cégek száma az Egyesült Államok tőzsdéin, amelyek emelték a részvényeseknek kifizetett osztalék összegét az előző évihez képest - írja összefoglaló elemzésében a Financial Times. A General Motors, az ExxonMobil, és a PepsiCo csak néhány azok közül a blue chipnek számító cégek közül amelyek 500 millió dollárt meghaladó összeggel emelték kifizetésük nagyságát.

A befektetők kiemelt általában kiemelt figyelemmel kísérik a jó osztalékot fizető részvényeket, ami nem csoda, tekintve hogy a kamatok rendkívül alacsonyan állnak - emlékeztet a lap. Ez eddig kifizetődő stratégiának bizonyult, az osztalékot fizető cégek részvényei átlagosan egy százalékkal teljesítettek jobban az osztalékot nem fizetőkénél az év eddig eltelt részében.

Howard Silverblatt, az S&P Dow Jones Indices vezető elemzője arra számít, hogy a jelentős osztaléknövekedés még kitarthat az év végéig, igaz az eddiginél talán kisebb ütemű lesz a bővülés. Hogy meddig lesznek kedveltebbek az osztalékpapírok az osztalékot nem fizető, de jó növekedési kilátásokkal rendelkező cégek részvényeinél, nehéz megmondani. Ha a gazdasági növekedés valóban beindul a gyenge évkezdetet követően, az elemzők szerint megfordíthatja a rangsort.

Ameddig a cégek növelni tudják a kifizetéseiket, addig jó ötletnek tűnik megjátszani az ilyen részvényeket - vélte George Pearkes, a Bespoke Investments szakértője. Az osztalékfizető részvényeknek szerinte nagy a rajongói tábora, sok olyan befektető, aki kötvényből teszi át a pénzét a részvénypiacra, inkább az ilyen részvényeket keresi. Az osztalékpapírok iránti érdeklődés szerinte akkor szokott megélénkülni, amikor a befektetők megégetik magukat a növekedési részvényekkel, s az év elején pont ez történt. Most azonban a biotech, a szociális média részvények ismét emelkedni kezdtek, s ez talán megváltoztathatja ezt a helyzetet - tette hozzá.

A kisebb részvények az elmúlt hetekben felülteljesítették a hagyományosa jól fizető nagyvállalatok papírjait. Ez arra utalhat a lap szerint, hogy a befektetők a gazdasági növekedés gyorsulására számítanak, s ilyenkor a az osztalékot nem fizető részvények gyakran jobban teljesítenek  Silverblatt szerint. Ennek ellenére, amíg a kötvényhozamok ilyen alacsonyan állnak, megéri még a jól fizető cégek részvényeit vásárolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!