A sorozatos jegybanki lazítások, a negatív európai kamatkörnyezet azt eredményezte, hogy immár két európai nagyvállalatnak is sikerült negatív hozamok mellett kötvényt kibocsátania az elmúlt napokban. Ez azt jelenti, hogy a befektetők fizetnek azért a kiváltságért, hogy ezeket a vállalatokat hitelezhessék - írja a Wall Street Journal.

Kedden a német kiskereskedelmi termékeket előállító Henkel és a francia gyógyszergyártó óriáscég, a Sanofi is névértéke felett, azaz negatív hozamok mellett bocsátott ki nem kamatozó kötvényeket. Ez annyit tesz, hogy a kötvények vásárlói azok lejáratakor kevesebb pénzt kapnak vissza, mint amennyit most fizettek értük. Az államkötvénypiacon már nem szokatlan a hasonló árazás, azonban a magánkézben lévő cégek esetében eddig viszonylag ritkaságnak számított az ilyen kibocsátás - írja a lap.

A negatív hozam melletti kibocsátás egyértelműen annak az eredménye, hogy az Európai Központi Bank (ECB) nyáron kibővítette eszközvásárlási programját, s annak keretein belül immár nem csak államkötvényeket, de jó minőségű vállalati kötvényeket is vesznek, ez jelentősen növelte az ezek iránti keresletet s lefelé nyomta hozamaikat.

Elképesztően bizarr!

Hiába magyarázható ez az árazás a piaci folyamatokkal, igazából csak kapkodjuk a fejünket, hogyan is lehetséges ez. Elképesztően bizarrnak tűnik az a helyzet, hogy pénzt adunk egy cégnek úgy, hogy két-három év múlva biztosan kevesebbet kapunk abból vissza - mondta a lapnak Edward Farley a 652 milliárd dollár befektetéséért felelős PGIM Fixed Income európai kötvényüzletágának vezetője.

A veszteség garantált

S valóban, meglehetősen a józan ésszel ellenkező ötletnek tűnik olyan kötvényeket vásárolni, amelyek garantálják a veszteséget. Azonban a befektetők számára kevés más lehetőség marad, ha rá vannak kényszerítve a vásárlásra egy olyan környezetben, ahol egyre több államkötvény hozama csúszik a negatív tartományba, s a készpénztartás költségei még ennél is magasabbak. Néhányan azért vásárolnak, mert arra számítanak, hogy a további jegybanki vásárlások még tovább hajtják majd felfelé a hozamokat, mások egyszerűen a szabályozási előírások miatt kényszerülnek a vásárlásra a lap szerint.

A Henkel 500 millió, a Sanofi egymilliárd euró értékben adott el két év múlva, illetve 2020-ban lejáró kötvényeket, mindkettő hozama mínusz 0,05 százalék volt. A képhez persze hozzátartozik, hogy az eladás egy kombinált csomag része volt, amelyben a befektetők pozitív hozamú kötvényeket is vásárolhattak.

Nagy ugrás

A Tradeweb adatai szerint szeptember 5-én összesen 706 milliárd eurónyi, befektetési kategóriába sorolt vállalati kötvénnyel kereskedtek negatív hozamot jelentő árfolyamon. Ez immár az összes ilyen vállalati kötvény állományának 30 százalékát jelenti, januárban még csak 5 százalékos volt ez az arány.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!