A legutóbbi kamatdöntő ülés után a Magyar Nemzeti Bank jelezte, hogy a 13 százalékos alapkamat és az egyhetes betéti szint összezárása után nem folytatja a kamatemelési a ciklust. Csütörtökön ennek fényében az egyhetes betéti tenderen nem léptek.

A piacok ezek után beárazhatták volna a döntést, hiszen a jegybanki üzenet világos volt, még akkor is, ha a hét elején új történelmi mélypontokra süllyedt a forint a dollárral és az euróval szemben. Bár néhány elemző feltételezte, hogy indokolt esetben az egyhetes tenderen reagálhat a gyengülésre az MNB, de inkább elvi lehetőséggel számoltak csak vele.

Mennyit ér most a forint?

Ennek ellenére csütörtök délelőtt a forint a kilengésekkel induló napkezdést követően is újra gyengült. Az euró-forint kurzusa a 421,6-os reggeli szintről egészen 424,05-ig lőtt ki. A váltás így több mint 0,5 százalékkal lett drágább, mint csütörtök hajnalban volt – derül ki a Stooq.com adataiból.

Noha az amerikai dollár erősen gyengül, miután az OPEC arról döntött, hogy az olajtermelést napi 2 millió hordóval visszafogják, a magas olajárak okozta fékező hatást is túlgyengülte a forint. A váltás a dollár és a magyar fizetőeszköz között 0,44 százalékkal 428,4-ig gyengült, pedig reggel már a 424,4-es szint alatt is járt a forint.

A svájci frank eleve erősödésben volt a magyar pénzzel szemben, de ez csak felerősödött: már 0,63 százalékkal drágább a váltás, csütörtök 10:30-kor megjárta a 437,05 feletti tartományt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!