Múlt hét péntek délután 15 órakor már nem volt sem euró, sem dollár az egyik forgalmas fővárosi valutaváltóban. Ilyen jelenséggel ebben a pénzváltóban még nem találkozott az, akinek készpénzes valutára volt szüksége, mert a váltó forgalmas helyen van és mindig jól ellátták, még egzotikusabb pénznemekkel is - olvasható a portálon.

Elfogyott - mondta az üveg mögül mikrofonon kommunikáló pénztáros. Majd közölte, hogy már délelőtt 11 órakor nem volt a páncélszekrényében sem euró, sem dollár. Arra a kérdésre, hogy kis címletű vásárlások is történtek-e vagy csak a nagyobb, megtakarított összegeket akarják az emberek befektetni az átmeneti forint erősödés miatt, azt a választ kapták, hogy 30-40 euróért is jöttek emberek.

Bús Viktor, a Correct Change valutaváltócég ügyvezetője az Átlátszónak elmondta, múlt héten kicsit visszaerősödött a forint a történelmi mélypontról: a 369 forintos devizapiaci euró árfolyam péntek reggel egy fél óráig 353 forint volt.

Azon a napon volt a valuta-felvásárlási láz csúcspontja, tudtuk meg a valutaszakértőtől, annak ellenére, hogy ők 357 forintnál olcsóbban akkor sem adták a készpénzt. Az emberek megrohamozták a pénzváltókat és a Correct Change kisebb fiókjaiból, többek között a Szent István körútiból és Margit körúti váltóból is elfogyott a készpénz a páncélszekrényből délután 2-re, ahogy a több, "egyablakos" kis pénzváltókból is.

Egyszerre hét-nyolc ember várakozott a bérház udvarán vagy az utcákon. A múlt heti tendencia az USA dollár felvásárlást is érintette, ami a valutaszakértőket is meglepte, mert a dollár nem annyira keresett devizanem.

Annyira keresett volt a kis árfolyamjavulás után az euró és az USD a múlt héten, hogy amikor a váltókból minden bankjegy elfogyott, a svájci frankot is elkezdték az emberek felvásárolni, pedig alapvetően ezt bankoknak szokták értékesíteni, ahogy az angol fontot is - tudtuk meg az ügyvezetőtől. A szakember úgy véli, benne van a levegőben a 400 forintos euró árfolyam, ezért az emberek értékálló pénzt vásárolnak.

A Korona Change valutapénztárosa szerint az emberek pánikban vannak, félnek, hogy a forint elértéktelenedik. Egészen kevéske, összekuporgatott forintot is hoztak, a kis címletű bankjegyeik is elfogytak a múlt héten, nagyon gyorsan, van, aki csak 50-100 eurót akart vásárolni.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!