Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A legfrissebb adatok szerint a kockázati tőkebefektető (private equity) cégek 500 milliárd elköltésre váró dolláron csücsülnek, amelyet egy számukra kedvező pénzpiaci fordulatot követően bármikor a piacra önthetnek - hívta fel a figyelmet a Financial News. A kivárás azért is szorul magyarázatra, mert az M&A-fronton augusztusban szembetűnő aktivitásról számoltak be, azaz lehetőségekből már most sincs hiány - az előző hónapban mintegy 100 milliárd dollár értékben jelentettek be vállalat-felvásárlást illetve részvény-visszavásárlási programot a tőzsdei társaságok, a felvásárlási aktivitás legutóbb 2008 októberében volt ilyen magas, és ez még nem a vége - csak az európai cégek zsebében a számítások szerint mintegy 700 milliárd dollár lehet erre a célra elkülönítve.

A vállalatfelvásárlásra szakosodott cégek az év első nyolc hónapjában nagyjából ennek az összegnek megfelelő, 114 milliárd dollárt költöttek, azaz az M&A tevékenységnek mindössze a 6 százalékát adták. A bekebelezésben idáig azok a cégek voltak a legaktívabbak, amelyek viszonylag épségben vészelték át a gazdasági válságot, s most elérkezettnek látták az időt arra, hogy stratégiai felvásárlásokat kezdeményezzenek, melyek célja elsősorban költségeik további csökkentése.

Augusztusban megszaporodtak az ilyen történetek - a vártnál gyorsabban talpra álló tech-szektorban épp úgy megindult a licitháború, mint a gazdasági ciklusoktól kevésbé befolyásolt gyógyszeriparban, vagy a gazdasági hangulatra különösen érzékeny bányaiparban, A pénzügyi cégek M&A-aktivitása is élénkülhet; ennek egyik biztató jele, hogy a Charles Schwab augusztus végén bejelentette, 150 millióért megvásárolja a Windward befektetési tanácsadó céget.

Az Intel augusztus elején felvásárolta a McAffee-t, majd a hónap végén még az Infineon vezetéknélküli üzletágát is bezsebelte, ráadásul a német cég által várt összegnél olcsóbban. A HP bejelentette igényét a 3Parra, amelynek megszerzéséért azóta a Dellel verseng. A Genzyme egyelőre visszaverte a Sanofi-Aventis (SA) ellenséges közeledését, ám annak ellenére, hogy az amerikai biotech-cég vezére szerint drámaian alacsony az SA által felajánlott 18,5 milliárd dollár, kérdéses meddig tud ellenállni a francia társaság nyomásának. A BHP Billiton által kiszemelt Potash Corp. lehetséges jövőjével kapcsolatos legújabb spekulációk szerint a kanadai műtrágyagyártót beolvasztása után feldarabolnák és részben továbbértékesítenék a britek, akik - rivális híján - biztosak a sikerükben. A 3M a hónap végén nyilvánosságra került hírek szerint közel 1,2 milliárd dollárt kínált a Cogent és az Attenti cégekért.

A kockázati tőkebefektetők a Financial News híradása szerint okkal nem vették fel eddig a vállalatok által diktált tempót - a rendelkezésükre álló banki források ugyanis rendkívül korlátozottak, szemben a vállalatok felé már megnyílt pénzcsapokkal. A private equity aktivitás majdnem 20 százalékkal visszaesett a válság előtti utolsó két évben tapasztalthoz viszonyítva; 2006-2007-ben az M&A világszerte elérte a 13 000 milliárd dollárt, ennek oroszlánrészét a private equity cégek adták - azok a társaságok, amelyek most csak az "agyatlan", kockázatoktól mentes üzleteket keresik.

Nem a kockázati tőkebefektetők azonban az egyetlenek, akik a kisebb ellenállás felé haladnak - az elmúlt időszakban bejelentett céges felvásárlások zömét is elsősorban a költségek optimalizálása hajtotta. Szakértők szerint az augusztusi M&A-hajrá a gazdaság fellendítését vajmi kevéssé segítheti, hiszen elsősorban a már meglévő vállalati együttműködések megszilárdításán, illetve a kiadások optimalizálásán alapulnak. A felvásárlásokban élen járó cégek a recesszió során nagyarányú elbocsátásokba kezdtek, s most iparágaikban tapasztalható fellendülést kihasználva nem létszámbővítésre, hanem terjeszkedésre fordítják a megspórolt pénzt.

A UBS által készített összeállítás szerint az európai cégeknek mintegy kétharmada a piaci várakozások feletti teljesítményről számolt be a 2010-es második negyedévben. A meglepetés forrása azonban nem az európai gazdaság szárnyalásának, illetve a kedvező kilátások miatti iparági optimizmusnak köszönhető, sokkal inkább a működési költségek optimalizálásával illetve a befektetések visszafogásával magyarázható. A makroadatokból leszűrhető bizonytalanság pedig egyáltalán nem javít a helyzeten, sőt - a UBS szakértői szerint - felvásárlási kényszerpályára állítja a cégeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!