Perekkel próbálják megakadályozni a tőzsdefúziót

Bíróságon próbálják megakadályozni a frankfurti tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse AG és a New York-i tőzsdét működtető NYSE Euronext egyesülését az utóbbi, amerikai társaság részvényesei.
MTI-Eco, 2011. február 17. csütörtök, 14:48
Fotó:

A tervezett ügylet - amelynek révén a világ legnagyobb tőzsdei szolgáltató társasága jöhet létre - a NYSE Euronext részvényesei szerint nélkülözi a piaci jelleget, és nem szolgálja a tulajdonosok érdekeit.

Csütörtöki hírügynökségi beszámolók szerint a részvényesek két bíróságon, Delaware államban és New Yorkban is eljárást indítottak. Álláspontjuk szerint nem zajlott le a szabadpiaci körülmények között szokásos értékesítési folyamat, amelynek során versengő ajánlatok közül lehet választani, és a lehető legjobb feltételeket lehet kialkudni. A NYSE Euronext vezetése kizárólagos jogokat biztosított az ajánlattételre a német társaságnak, az amerikai cég részvényesei így elesnek a potenciálisan elérhető haszontól, és elveszítik a befolyást a társaság felett. 

A két vállalkozás vezetősége kedden jelentette be az egyesülési szándékot. A tervek szerint a Deutsche Börse AG részvényesei az új vállalat 60 százalékos tulajdonhányadával rendelkeznek majd, a New York-i cég tulajdonosai pedig 40 százalékos részesedést kapnak. Ugyanakkor a felek hangsúlyozták, hogy nem felvásárlásról van szó, hanem fúzióról, ami "egyenrangú felek összefogását jelenti".

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK