Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Molban 20 százalékos tulajdonos Szurgutnyeftegazt kizárták az olajtársaság alapszabály-módosítást is hozó, április végi éves közgyűléséről, arra hivatkozva, hogy nem rendelkezett a tulajdonszerzéséről szóló, a Magyar Energia Hivatal (MEH) által kiadott igazolással.

Arról korábban a Magyar Energia Hivatal (MEH) a Napi Gazdaságot tájékoztatta: a Szurgutnyeftegaz a MEH-nél időben bejelentette 20 százalékos tulajdonszerzését a Molban, ugyanakkor a hivatal nem adta ki a részvénykönyvi bejegyzéshez szükséges igazolást az orosz cég részére. Így az nem tudott szavazni a Mol Nyrt. április végi rendes éves közgyűlésén, sőt be sem mehetett a részvényesi találkozóra.

A közgyűlésen többek között az alapszabály módosításáról is döntés született. Eszerint a Szurgut tulajdonszerzését csak akkor jegyzik be a részvénykönyvbe, ha az orosz társaság felfedi saját tulajdonosi struktúráját. (Ezt eddig Oroszországban sem tették meg.) A közgyűlés döntésével részben a lopakodó felvásárlás elleni védelmi vonalat erősítette. Mint a Mol április végi közgyűlésén Hernádi Zsolt, a társaság vezérigazgatója elmondta: ez azért fontos mert a Mol stratégiai eszközökkel rendelkezik nemcsak Magyarországon, hanem két környező országban is.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint elképzelhető az is, hogy az orosz cég a bejegyzés megtagadására vonatkozó eljárással végső soron a közgyűlés eredményeit is megtámadni készül. A szakértő szerint a Szurgut mostani bejelentésének árfolyam-befolyásoló hatása nem lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!