Az európai tőzsdék immár harmadik napja süllyednek, mivel a csökkenő olaj- és fémárak miatt a nyersanyagtermelők részvényei estek. Szakértők szerint az ezekben a szektorokban tevékenykedő cégek papírjai folytathatják a rossz szereplésüket, ugyanis az elmúlt hetekben a nyersanyagárak emelkedése miatt alaposan megdrágult papírok most a csökkenő alapanyagárak miatt esni fognak. Emellett a befektetők attól is tartanak, hogy az emelkedő inflációs nyomás és a pénzintézeteket ért 383 milliárd dolláros leírás csökkentheti a gazdasági növekedés dinamikáját. A hordónként 2 dollárt eső olajár miatt a BP-részvények 1,2, míg a Total-papírok 1,1 százalékkal süllyedtek. A BHP Billiton, mint a világ legnagyobb bányaipari vállalata 1,9 százalékot veszített értékéből a réz, és arany árának esése miatt. A Rio Tinto ugyancsak 1,9 százalékkal értékelődött le ugyanazon okból. Az olajár csökkenése pozitívan hatott a légi társaságok és az autógyártók papírjainak megítélésére: a British Airways 3,2, míg a Ryanair 2,9 százalékot javított. A PSA Peugeot Citroen konszern 2,5, míg a Volkswagen 1,2 százalékos nyereséget hozott össze. Ugyanakkor a Vodafone részvényei 1,7 százalékkal estek, miután a cég bejelentette, hogy az unió által csökkentendő hívásdíjak érzékenyen érinthetik a profit mennyiségét. A 18 nyugat-európai piac közül 15 negatív tartományban fejezte be a kereskedést, a londoni FTSE 100 0,5, a párizsi CAC-40 0,6 százalékkal hanyatlott, míg a frankfurti DAX-30 0,1 százalékot erősödött. A múlt heti veszteségek után visszafogott erősödéssel indítottak a részvényindexek az Amerikai Egyesült Államokban, ez azonban a kereskedés közepére eltűnt. Bár a Conference Board által számított amerikai fogyasztói bizalmi index a vártnál is nagyobb mértékben, bő másfél évtizedes mélypontra esett, az egyesült államokbeli lakásárakat összesítő index értéke 14 százalékkal zuhant, a befektetők az olajár enyhülésére koncentráltak. Nyitás után közel három órával a DJIA és az S&P-500 stagnálást mutat, míg a Nasdaq Composite 0,3 százalékos plusznál járt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!