Pesszimizmus New Yorkban (frissítve)

Gyenge kezdés után veszteséges tartományban töltötték mindvégig a csütörtöki kereskedést az amerikai tőzsdeindexek.
MTI, Napi.hu, 2016. szeptember 8. csütörtök, 21:13
Fotó: Reuters

A kereskedés vége előtt egy órával a DJIA-30 index 0,24 százalék, az S&P-500 index 0,21 százalék, a Nasdaq Composite index 0,47 százalék veszteséget mutatott.

Az árfolyamok gyengülésének az ütemét elsősorban a technológiai vállalatok részvényei diktálták, a trenddel szemben erősödő irányban mozdultak el viszont az energiaipari részvények az olajár emelkedését követve.

A trend zárásra sem változott.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,26 százalékkal, 18 478,57 pontra csúszott vissza.

Az S&P 500-as mutatója 0,23 százalékkal lett alacsonyabb, és 2181,23 ponton fejezte be a napot.

A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,46 százalékkal esett, és 5259,48 ponton zárt.

A pesszimista hangulathoz nagyban hozzájárult az EKB némileg csalódást keltő monetáris politikai álláspontja miatt az európai tőzsdéken erőt vett árfolyamvesztés is. A piacok a mennyiségi monetáris lazítás, a kötvényvásárlási program kereteinek a kiterjesztését remélték az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésétől.

Nagyot esett az Apple

A technológiai részvényeket elsősorban az Apple gyengülése húzta le. Az Apple új iPhone modelljének bemutatása nem győzte meg a befektetőket a bevételek számottevő várható emelkedéséről, a részvény ezért közel három százalékkal gyengült. Ez volt az Apple árfolyamának a legnagyobb csökkenése június 24 óta, amikor a Brexit-sokk nagymértékű árfolyamcsökkenést idézett elő a részvények széles körében.

Az S&P-500 indexben képviselt tíz gazdasági ágazatból hatnak csökkent az indexe, közöttük legnagyobb mértékben, 0,6 százalékkal az információs technológiai cégeké. Emelkedett viszont az energiaipari ágazaté, mégpedig egy százalékot is meghaladó mértékben az olajáraknak köszönhetően.

Az olajárak nőttek

Az olajárak három-négy százalékkal emelkedtek csütörtökön azt követően, hogy az amerikai EIA energia információs hivatal az amerikai nyersolajkészletek elemzői várakozásokra rácáfoló múlt heti csökkenéséről számolt be. Az előző heti 2,28 millió hordós emelkedést követő múlt heti 14,51 csökkenés 1999 óta a legnagyobb esés volt a nyersolajkészletekben. Elemzők 0,4 millió hordós növekedést vártak.

A tőzsdei zárás előtt két órával az amerikai WTI nyersolaj ára 4,13 százalékkal állt magasabban hordónként 47,38 dolláron, a Brent nyersolaj pedig 3,77 százalékkal magasabban 49,79 dolláron.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK