Pesszimizmust hozott az emelkedő kamatszint

Gyengén szerepeltek a vezető európai indexek pénteken, a kezdetben jellemzően stagnáló mutatók a kereskedés utolsó órájában indultak meg lefelé.
Kovács Balázs, 2006. április 7. péntek, 19:29
Fotó:

A DAX 1,3 százalékkal gyengült, és visszaesett 6000 pont alá, az FTSE 0,3 a CAC pedig 0,9 százalékos mínuszban fejezte be a hetet. A pesszimista hangulatból leginkább a bankok és a közszolgáltatók vették ki a részüket, szakértők a hirtelen felerősödő eladói nyomást az amerikai kötvényhozamok emelkedésével magyarázták. Az emelkedő kamatszint elsősorban ezeket a szektorokat érinti negatívan, a magas osztalékot fizető közszolgáltatóknak, és a jelentős állampapírállományt tartó bankoknak egyaránt kedvezőtlen a kamatszint emelkedése. A bankok közül a BNP Paribas és a Lloyds TSB Group, a közszolgáltatók közül pedig a RWE vette ki részét leginkább az esésből.
Eredményes napot zárt az olajszektor, köszönhetően a UBS felminősítésének, és vételi ajánlásának. A kedvező ajánlást a bankház a várhatóan 60 dollár fölött maradó olajárral indokolta. A BP és a Total árfolyama a nap folyamán végig jelentős pluszt mutatott, a kereskedés vége előtt felerősödő eladói nyomás azonban ezeket a papírokat is kedvezőtlenül érintette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK