BUX
38240

Pesszimizmust hozott az emelkedő kamatszint

Gyengén szerepeltek a vezető európai indexek pénteken, a kezdetben jellemzően stagnáló mutatók a kereskedés utolsó órájában indultak meg lefelé.

Kovács Balázs, 2006. április 7. péntek, 19:29

A DAX 1,3 százalékkal gyengült, és visszaesett 6000 pont alá, az FTSE 0,3 a CAC pedig 0,9 százalékos mínuszban fejezte be a hetet. A pesszimista hangulatból leginkább a bankok és a közszolgáltatók vették ki a részüket, szakértők a hirtelen felerősödő eladói nyomást az amerikai kötvényhozamok emelkedésével magyarázták. Az emelkedő kamatszint elsősorban ezeket a szektorokat érinti negatívan, a magas osztalékot fizető közszolgáltatóknak, és a jelentős állampapírállományt tartó bankoknak egyaránt kedvezőtlen a kamatszint emelkedése. A bankok közül a BNP Paribas és a Lloyds TSB Group, a közszolgáltatók közül pedig a RWE vette ki részét leginkább az esésből.
Eredményes napot zárt az olajszektor, köszönhetően a UBS felminősítésének, és vételi ajánlásának. A kedvező ajánlást a bankház a várhatóan 60 dollár fölött maradó olajárral indokolta. A BP és a Total árfolyama a nap folyamán végig jelentős pluszt mutatott, a kereskedés vége előtt felerősödő eladói nyomás azonban ezeket a papírokat is kedvezőtlenül érintette.