Igen népes - 15 fős - mezőny nevezett be a térség utolsó nagy olajipari privatizációs falatjának megszerzéséért folyó versenybe, a résztvevők a 2,2 milliárd dollár forgalmú, 93 százalékban állami tulajdonban lévő Petrom 33,34 százalékát szerezhetik meg. A kiírás értelmében a győztes pályázónak alaptőke-emelést is végre kell hajtania a társaságban, amellyel 51 százalékra emelkedhet részesedése. A küzdelembe beszállt a Mol is, ám megfigyelők a magyar cég számára kissé nagy falatnak tartják a román céget. Arról azonban, hogy végül kíván-e vételi ajánlatot benyújtani, a Mol csak a Petrom mindenre kiterjedő átvilágítását követően fog dönteni. (Persze csak akkor, ha erre lehetősége lesz, azaz a román kormány rajta hagyja a rövidített listán). A lista közzétételét mára ígérték, ám a román gazdasági tárcára hivatkozva a Bloomberg azt közölte, hogy a minisztériumnak több időre van szüksége a pályázatok értékeléséhez, így csak péntekre lesz kész a rövidebb névsor. A magyar olajcégen kívül indulási szándékát jelezte a lengyel PKN, az osztrák OMV, a görög Hellenic Petroleum, az amerikai Occidental, a Halliburton-Regal-Tender alkotta konzorcium, az orosz-brit TNK-BP, a ConocoPhillips, az orosz Gazprom, az olasz ENI és a ciprusi bejegyzésű Phoenix. Az előzetes, nem kötelező érvényű ajánlatokat november 10-ig kell beadni az érdeklődőknek, a kötelező érvényű ajánlatok beadási határideje január 31. lesz. A privatizációs verseny végeredménye így előreláthatólag március környékére várható.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!