A globális pénz- és tőkepiacok túlságosan is nyugodtak az ukrajnai háború okozta kockázatokkal szemben. A jelenlegi árfolyamok többé már nem tükrözik a helyzetből eredő kockázatokat és ez sérülékennyé teheti a piacokat az esetleges negatív fejleményekkel szemben - vélik a Goldman Sachs befektetési bank stratégái a Bloomberg tudósítása szerint.

Az európai eszközök által az elmúlt időszakban bemutatott felülteljesítés és az olaj árfolyamának meredek emelkedését követő megtorpanás és visszaesés arra utal, hogy jelentősen megnyugodtak a kedélyek a háború várható gazdasági hatásaival kapcsolatban.

Azonban pont emiatt, ha a helyzet rendeződése irányába mutató jelek hamisnak bizonyulnak, illetve ha az energiaellátási láncok a most vártnál jobban sérülnek, az eszközárak sokkal sérülékenyebbek lehetnek -vélik a bank stratégái.

A vezető európai részvények árfolyamát követő Stoxx Europe 600-as index szinte már az összes, az orosz invázió kezdete óta leszenvedett veszteségét ledolgozta, míg az amerikai S&P 500-as index most már magasabban jár, mint a háború kirobbantása előtt. A Goldman modelljei szerint az Oroszországból érkező gázszállításokban esetlegesen bekövetkező komolyabb zavarok 2,5 százalékponttal vethetik vissza az európai gazdaság idei növekedését, míg az Egyesült Államok esetében a növekedési veszteség mértéke 0,25 százalékpont lenne. Ők úgy vélik, ha a konfliktusban tovább romlana a helyzet, akkor az az S&P 500-as indexet 4059 pontig tolná lejjebb, ez 8 százalékos esést jelentene a jelenlegi szintekhez képest.

Ők úgy látják, a mostani piaci helyzetben az a kedvező, hogy a nyugodtabb árak mellett sokkal jobb szinteken lehet fedezeti pozíciókat nyitni a lefelé mutató kockázatok ellen. A Barclays elemzői nagyjából egyetértettek. Ők úgy látják, a mostaninál sokkal nagyobb előrehaladást kéne elérni ahhoz, hogy a kockázatvállalási kedv növekedése folytatódhasson. Szerintük még akkor is, ha hamarosan sikerülne megegyezést kötni egy tűzszünetről, akkor sem világos, hogy az Oroszországgal szembeni szankciókat azonnal feloldanák-e. Azok viszont negatív hatásaikat, a gazdasági növekedés lassulását és a magasabb inflációt csak ezután fogják éreztetni.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!