BUX
38971

Piacfelügyeleti vizsgálat indult Enefi-ügyletek miatt

Piacfelügyeleti vizsgálatot indított a jegybank az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. részvényeivel kapcsolatos egyes közelmúltbéli tranzakciók miatt. Piacbefolyásolás és tiltott bennfentes kereskedelem gyanúja merült fel - adta hírül az MNB.

Napi.hu, 2016. március 8. kedd, 12:22

Az Enefi Energiahatékonysági Nyrt. Budapesti Értéktőzsdére bevezetett részvényeire a közelmúltban kötött egyes ügyletek kapcsán az MNB piacfelügyeleti eljárást indított, ugyanis - a tőkepiacról szóló törvény alapján tiltott - bennfentes kereskedelem, illetve piacbefolyásolás gyanúja vetődött fel.

Az MNB idén január 13-tól több hétre felfüggesztette az Enefi tőzsdei részvényeinek, az ezekhez kapcsolódó határidős kontraktusoknak, illetve a társaság tőzsdére bevezetett kötvényeinek kereskedését, mivel a kibocsátó megsértette a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

Az MNB a kibocsátót ezen kötelezettsége, illetve a rendszeres tájékoztatásra vonatkozó jogszabályi előírások megszegése miatt 2016. február 4-én 2,65 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére is kötelezte, és a társaságnál kialakult helyzet rendezése érdekében az illetékes cégbíróságon törvényességi felügyeleti eljárást is kezdeményezett.

A jegybank mostani piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli majd,