A Zürichi Egyetem érdekes felmérést készített a piaci pletyka hatalmáról. Az intézmény 140 tőkepiaci szereplő megkérdezésével azt vizsgálta, hogy miként hat és miként befolyásolhatja egy szárnyra kelt híresztelés az árfolyamokat. A Reuters által ismertetett felmérésből kiderült, hogy a brókerek egyötödét egyáltalán nem érdekli, valósnak bizonyul-e a későbbiekben a szárnyra kelt pletyka, abban a valóságtartalom vizsgálata nélkül is üzleti lehetőséget látnak. A válaszadók 40 százalékának véleménye szerint ez az üzleti lehetőség a pletyka elindulásának legfőbb oka, s a megkérdezettek 70 százaléka úgy véli, a pletyka elindítóján kívül a gyorsan reagálók is hatalmasat kaszálhatnak az értesülésen. A brókerek a pletykára való reagálást leginkább a részvény árfolyamának mozgásától teszik függővé. A felmérésbe bevontak kétharmada úgy válaszolt, hogy abban az esetben is belekezdene a vásárlásba, ha a pletyka láthatóan már elkezdte kifejteni hatását - tipikus csordaszellem, jegyzik meg a tanulmány készítői. - Egyáltalán nem érdekel, igaz-e a szárnyra kelt híresztelés, az a lényeg, hogy mit hisz a piac - válaszolta erre az egyik üzletkötő. A pletyka villámgyorsan - akár percek alatt - elterjedhet a piacon, amiben nagy a szerepe annak, hogy az emberek 70 százaléka azonnal továbbadja az értesülést, amennyiben meg van győződve annak fontosságáról. A legfontosabb közvetítő közegként a telefont, a személyes kontaktust és a hírszolgáltatókat jelölték meg. A felmérésbe bevontak 28 százaléka rendkívül jól értesültnek tartotta magát, azt állította, előfordult már, hogy az elsők között jutott a fülébe valamely pletyka. A rosszul értesültek közé mindössze 11 százalék sorolta magát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!