Sikeresnek értékelte a Magyar Telekom harmadik negyedévét Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a társaság gyorsjelentéséhez fűzött kommentárjában. A Telekom Magyarországnál az időszak során nőtt a mobil adatforgalom, s az előfizetők száma is, s sikerült növelniük részesedésüket a vezetékes internet és a TV szegmensben is. Az egy főre jutó mobil árbevétel nagysága 4 százalékkal emelkedett. Ezzel sikerült ellensúlyozniuk az RI/IT szolgáltatások csökkenő bevételeit.

A menedzsment nem változtatott féléves előrejelzésén, változatlanul éves szinten 3 százalékos árbevétel és EBITDA csökkenést vár, 87 milliárdos CAPEX mellett.

A csoport az első kilenc hónapban 461,18 milliárd forintnyi árbevételt realizált, ez 2,2 százalékkal alacsonyabb az előző év hasonló időszakánál. A működési eredmény közel 4 százalékkal,  65,4 milliárd forintra emelkedett, az EBITDA 1 százalékkal, 139,3 milliárd forintra csökkent. A nettó eredmény a január-szeptemberi időszakban 29,37 milliárd forintra emelkedett, ez 6,4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Az EBITDA csökkenése a negyedévben elég magas volt, a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva 5,2 százalékos a visszaesés. Ezt a gyorsjelentés a követelések értékvesztésének emelkedésével és a végkielégítési költségek növekedésével magyarázza. A végkielégítési költségek növekedését a Telekomnál megszokott módon a létszámleépítések indokolták, ezek 3,7 milliárd forintra rúgtak a tavalyi 1,5 milliárd forint után.

A nettó eredmény javulásában szerepet kapott, hogy a pénzügyi költségek 9,2 milliárd forintról 6,6 milliárd forintra csökkentek, elsősorban amiatt, hogy az idei harmadik negyedévben nem gyengült a forint. A cég nettó adósságának saját tőkéhez viszonyított aránya 44,6 százalékra emelkedett. Távközlési különadó és közműadó címén idén eddig 26,8 milliárd forintot fizetett a cég, tavaly ez az összeg 24,7 milliárd forint volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!