Magyarországon a növekedés hiánya leginkább a részvénybefektetésekre hat negatívan, ugyanakkor minden magyar eszköz számára pozitív, hogy a közpénzügyek kézben vannak tartva - vélekedik Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A legkomolyabb kockázat a gazdaságpolitika kiszámíthatatlansága, mely minden eszközosztályra rányomja a bélyegét.

A magyar piaccal kapcsolatban hónapok óta a fő téma a jegybank élén esedékes változás, Forián Szabó szerint mostanra kicsit túl van lihegve ez a sztori. Nagyjából egy hónap múlva választ kapunk a kérdésekre, a szakember szerint nem valószínű, hogy az új vezetés "őrültséget" művelne az MNB élén, mivel azt mindenki látja, hogy a forint gyengítéséra nem érdemes játszani. Hozzátette: az elmúlt hónapokban felkészítették a piacokat Matolcsy György esetleges kinevezésére.

A magyar alapkamat kapcsán a Pioneer befektetési igazgatója elmondta: a Monetáris Tanácsnak arra kell figyelnie, hogy a döntések összhangban legyenek a piaci várakozásokkal. Eddig viszont úgy tűnik, hogy bejött a vágási ciklus, egy józan jegybankkal folytatható a csökkentés, optimális esetben 5 százalék alá is vágható a kamatszint.

A költségvetés kapcsán Forián Szabó Gergely elmondta, hogy az idei év legfontosabb kérdése, hogy sikerül-e kikerülnünk az uniós túlzott deficit eljárás alól, erre most jó esélyünk van. Ugyanakkor ha ősszel a választások előtt populista osztogatásba kezd a kormány, akkor nagyon könnyen visszakerülhetünk oda. Ráadásul eddig a magyar gazdaságpolitika nagy erénye a költségvetési fegyelem volt.

A nemzetközi piacokon elindult a kilábalási folyamat, kedvező hírek érkeznek mindenhonnan, ugyanakkor ez a legnagyobb kockázat az idei évben, hiszen hasonló helyzetben adott a hangulat egy korrekcióhoz - vázolta fel Forián Szabó Gergely. Európában a legfontosabb az volt, hogy Mario Draghi kijelentette tavaly nyáron, hogy minden eszközzel megvédik az eurót, ezzel megmentette az összeomlástól az eurózónát. A Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a monetáris politika eddig jól vizsgázott, hiszen a pénzszórás mellett nem ugrott meg az inflációs, és nincs is ilyen veszély a jövőben.

A világgazdasággal kapcsolatban rossz hír, hogy az adósságcsökkentés neheze még hátra van, főleg az Egyesült Államoknak kell fontos és hatékony lépéseket tennie ezen a téren, a kiigazítás várhatóan egy hosszú évekig elhúzódó folyamat lesz.

Forián Szabó szerint a tavalyi év nyertesei a kötvénypiacok voltak, a közeljövőben várhatóan a részvényekben lesz komoly lehetőség. Az év legnagyobb kérdése az lehet, mikor fordul ez a trend.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!