Csökkenéssel nyitották a hétfői kereskedést a jelentősebb tengerentúli tőzsdeindexek. A pénteki, 0,2-0,5 százalékos pluszokat követően a mutatók ezúttal hasonló nagyságú mínuszokban állnak. A hangulatra alapvetően negatív hatást gyakoroltak az európai hírek. Így, az, hogy az Európai Központi Bank (ECB) cáfolta a Der Spiegel vasárnapi írását, amely szerint az ECB döntéshozói a korlátlan kötvényvásárlás eszközének bevetését fontolgatják a bajba került országok finanszírozásának megsegítéséért.

A hét eleji borongós hangulat ugyanakkor nem általános a befeketetők körében, a pénteki 645 dollár után hétfőn is rekordot ért el, ezúttal immár a 655 dollárt is érintette az Apple árfolyama hétfőn. Míg az arany jegyzése 1620 dollár alatt stagnált, addig a WTI nyersolaj árfolyama közel 1 százalékkal 96 dollár alá került, azt követően, hogy pénteken háromhónapos rekordot ért el.

Pénteken egyébként már a hatodik egymás utáni nyereséges hetet zárták az amerikai piacok - noha például a Facebook-árfolyam mélypontra jutott, a 38 dolláros kibocsátási ár gyakorlatilag a felére olvadt (és a közösségi oldal üzemeltetőjének árfolyama hétfőn folytatta a lejtmentetet, 19 dollár alá ereszkedve). Ugyanakkor Európa is jól szerepelt, a heti összteljesítmény a válság előtti éveket idézte, az FTSE 300 páneurópai index pedig 13 hónapja nem látott magasságba kúszott föl. A múlt hét végi emelkedést pozitív amerikai makrogazdasági indikátorok mellett Angela Merkel német kancellár eurót támogató megnyilatkozása is támogatta.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!