A londoni Footsie 0,3, a párizsi CAC 40 index pedig közel 1 százalékos gyengüléssel zárt pénteken; a frankfurti DAX viszont enyhe, 0,2 százalékos emelkedéssel fejezte be a hetet. A vezető európai részvénypiacokon - Ázsiához és az USA-hoz hasonlóan - a kínai monetáris és ingatlanpiaci szigorítással és az európai adósságproblémákkal kapcsolatos hírek és spekulációk határozták meg a hangulatot. Mindkét téma inkább a bizonytalanságot fokozta, ahogyan a G20-csúcsról érkező hírek is: ugyanis a G20 csoport vezetőinek nem sikerült egyezségre jutniuk lényeges kérdésekben, csupán abban, hogy a devizákat és a kereskedelmi kiegyensúlyozatlanságot érintő kérdésekben képviselt nézetkülönbségeiket megpróbálják megoldani a következő év folyamán - írja a Financial Times. Ezzel együtt érdekes módon az irányadó spanyol, portugál és ír tőzsdeindexek egyaránt emelkedni tudtak pénteken - ha nem is nagy mértékben. A tendencián a vártnál jobb amerikai fogyasztói hangulatindex csak átmenetileg tudott javítani, közzététele után mindhárom nagy európai index a pozitív tartományba került. Ugyancsak a bizonytalanok táborát gyarapíthatta, hogy az előző negyedév egyszázalékos növekedése után a várakozásokat alulmúlva, fél százalék alatt bővült az eurózóna gazdasága a harmadik negyedévben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!