Kedden is folytatódni látszott a hétfői emelkedés New Yorkban, de a nap végére nyoma sem maradt a pluszoknak: a DJIA mínusz nullában 12 5003 ponton zárt, a Nasdaq Composite 0,3 százalékkal 2839 pontra süllyedt, míg az S&P-500 0,05 százalékos többlettel 1317 ponton fejezte be a kereskedést.

A befektetők hangulatának a kereskedés elején még jót tett, hogy áprilisban a vártnál tempósabban nőtt az amerikai használtlakás-piaci forgalom, a Best Buy pedig kellemes meglepetést jelentő negyedéves számokkal rukkolt elő, amelyek nyomán 3 százalék feletti pluszban is megfordultak a papírjai. A túlzott derűlátást azonban kordában tartotta, hogy a Fitch leminősítette Japánt, az OECD pedig a világgazdaság lassulását prognosztizálta. A Facebook-részvények hulló késként zuhantak tovább, a kereskedés végére 8,6 százalék volt a veszteség a hétfői záráshoz képest, a nyilvános kibocsátási árhoz viszonyítva pedig mintegy 18 százalékra rúgott a mínusz.

Tengerentúli társaiknál impozánsabb, másfél-két százalék közötti emelkedést mutattak fel a legfontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek, bár az OECD az európai növekedési előrejelzését is megnyirbálta. Ezzel ellentétesen hatottak azok a várakozások, amelyek szerint a mai EU-csúcson megvitathatják a növekedés élénkítését szolgáló közös kötvénykibocsátási tervet. E reményeket erősítette, hogy az OECD közölte: úgy látja, a kötvénykibocsátás − a növekedési paktum mellett − jó válságkezelési eszköz lehet. Az FTSE−100-nak részben a Vodafone 3,5 százalékkal dráguló részvényei adtak lendületet. A befektetők a vártnál erősebb bevételnövekedést jutalmazták így, azaz nem szegte kedvüket a nettó profit 13 százalékos visszaesése. A nyersanyagszektor képviselői folytatták hétfőn megkezdett drágulásukat, amelyet megfigyelők a kilátásba helyezett kínai gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos várakozásokkal magyaráztak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!